"Milli Mücadele Sergisi" Konak'ta ziyarete açıldı

"Milli Mücadele Sergisi" Konak'ta ziyarete açıldı

Sonu Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla biten Kurtuluş Savaşı’nın hatıralarını gözler önüne seren ‘Milli Mücadele Sergisi’ Konak Belediyesi’nin Neşe ve Karikatür Müzesi’nde ziyaret açıldı.

Konak Belediyesi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında İzmirlileri pek çok anlamlı etkinlikle buluşturuyor. Bu etkinliklerden biri de Neşe ve Karikatür Müzesi’nde açılan ‘Milli Mücadele Sergisi’ oldu. Atatürk Lisesi, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APİKAM) ile koleksiyoner Cem Üsküp’ün destek verdiği serginin açılışına çok sayıda davetli katıldı.

CUMHURİYET’E UZANAN DESTAN

Kurtuluş Savaşı gazileri ve şehitlerinin anısına düzenlenen sergi ziyaretçilerine duygu dolu anlar yaşattı. Sergiyi gezenler Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna uzanan yolu açan bu Milli Mücadele sürecini bir kez daha hatırlamış oldu. Ziyaretçilerin minnet ve şükran duygularıyla gezdiği sergide, Kurtuluş Savaşı sırasında İzmir’in köklü liselerinden Atatürk Lisesi’nde okuyan gençlerin okuldan izin alarak cepheye katılmalarına dair mektuplar, elle dikilen ve 9 Eylül günü Basmane’deki Hatuniye Camii’ne çekilen Türk Bayrağı, savaştan ailelerine mektup yazan askerlerin mektupları, Osmanlıca ilk Nutuk ve Atatürk’ün düzeltmelerini yaptığı Türk harfleriyle yazılan ilk Nutuk yer aldı.

MİNNET VE ŞÜKRAN DİLEKLERİ YAZIYA DÖKÜLDÜ

Duygu dolu anlar yaşatan Milli Mücadele Sergisi’nde yer alan Nazım Hikmet’in Kuvayi Milli Destanı da büyük ilgi gördü. Duvarda yerini alan destan, okuyan herkesi duygulandırdı. Sergide dönemin karikatür dergileri ve subayların ailelerine cepheden gönderdiği propaganda kartları da en dikkat çeken eserler arasında yer aldı. Sergiyi gezen konuklar da Türkiye Cumhuriyet’inin kurulmasına giden yolda canlarını feda eden kahraman askerlere minnet ve şükranlarını yazdıkları mektupları sergi salonunda yer alan ‘Minnettarız Köşesi’ne asarak gösterdi. Kurtuluş Savaşı’ndan çok önemli izler taşıyan sergi bir ay süreyle ziyaret edilebilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.