“Milli Tarım projesi üreticiye umuttur”

“Milli Tarım projesi üreticiye umuttur”

İTB Meclis salonunda düzenlenen Ekim ayı Meclis toplantısına Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı ‘Milli Tarım Projesi' damga vurdu.

Mehmet ÖZDOĞRU - İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, Başbakan Binali Yıldırım'ın tarıma yönelik destekleri kapsayan Milli Tarım Projesini geçtiğimiz hafta Ödemiş'ten açıklamasının son derece olumlu olduğunu söyledi. Korkmaz, "Her havzada desteklenecek ürün deseninin yüzde yüz doğru tespit edildiğini bugünden söylemek mümkün değil. Gelişmelere ve ihtiyaçlara göre modeldeki düzeltmelerinde hızlı bir şekilde yapılması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Ticaret Odası Meclis Başkanı Barış Kocagöz ise, “Gelişmiş ülkelerde, gelir düzeyi yüksek hane halkları olduğu için, gıda harcamalarının payı yüzde 10’ları aşmıyor. Ülkemizde, öncelikle, yoksulluk sınırının 4.000 tl olduğunu, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun, toplam gelirden aldığı payın yüzde 46,5, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı payın ise yüzde 6,1 olduğunu göz önüne alalım. Gelirin geri kalan yüzde 53’lük kısmını paylaşan nüfusun yüzde 80’i için gıda harcamaları, bütçelerinin en önemli kalemlerinden biri olmak durumunda. Yani vatandaş, en çok gıda enflasyonunu hissediyor, en çok gıda enflasyonundan etkileniyor” dedi. 

İTB Meclis salonunda düzenlenen Ekim ayı Meclis toplantısına Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı ‘Milli Tarım Projesi' damga vurdu. İTB Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, "Proje kadar projenin açıklanma yeri olarak İzmir'in seçilmesi, kentimizin Türk tarımı açısından ne denli önemli olduğunu gösteriyor" dedi.

"Üretim planlanacak"

Planlı tarımsal üretim konusundaki eksiklerin yıllardır dile getirildiğini aktaran Korkmaz, "Bir yıl arz açığı olan üründe bir sonraki yıl arz fazlası yaşanıyor. Doğal olarak bu durum piyasada dalgalanmalara ve gıda sanayinde ve ihracatta planlama güçlüklerine neden oluyor. Havza bazlı destekleme modelinin gerçekçi olarak uygulanması durumunda üretimde planlamayı sağlayacak önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle modeli desteklediğimizi belirtmek isterim" diye konuştu.

"Yüzde yüz doğru diyemeyiz"

Açıklanan ürün deseninin yüzde yüz doğru olarak nitelendirilemeyeceğini de açıklayan Korkmaz, "Bugünden ‘bu ürünlerin hepsi doğrudur' diyemeyiz. Gelişmelere ve ihtiyaçlara göre modeldeki düzeltmelerinde hızlı bir şekilde yapılması gerektiğine inanıyoruz. Mazotun yarısının devlet tarafından desteklenecek olması da üretim maliyetlerinin gerilemesine ve üreticimizin rekabet gücünün artmasına önemli katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

"Umutlarımız arttı"

İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz de açıklanan tarımı destekleme modeliyle umutların arttığını vurguladı. Modelin uygulanma biçiminin de son derece önemli olduğunu açıklayan Kocagöz, "Özellikle, sağlıklı bir üretim planlaması için destekleme modelinin nasıl uygulanacağı, hangi ürün hangi havzada daha verimli üretilecekse orada desteklenip, desteklenmeyeceği çok önemli. Ama üretim teknikleri geliştirilmesi ve akıllı tarım yöntemlerine de odaklanılması şart" dedi.

"Tarımda devrim"

Açıklanan 19 stratejik ürünün kendi içinde sıralanmasını isteyen Kocagöz şunları söyledi: "Her şeyin dışında destekleme programının bundan böyle 3 yıl için yapılacak olması başlı başına tarımda planlama adına bir devrimdir. Bu sayede başarının büyük anlamda yakalanacağına inanıyorum. Hayvancılık ile ilgili olarak verilecek destekler, mera hayvancılığının yaygınlaştırılması, üretimin, ticaretin ve ihracatın planlanması Türkiye'de uzun yıllardır süren et ve süt hayvancılığının sorunlarına çözüm olabilecek uygulamalar olarak görülüyor."

“Fiyat itirazı”

Meclis sonunda İTB’nin kurduğu Gıda Kontrol Laboratuvarı  fiyatlar ile ile ilgili itiraz yaşandı. Meclis üyesi Nejat İblar fiyatların özel laboratuvarlardan farklı olmadığını vurgulayarak,  borsanın kar gütmeyen bir kurum olduğunu ve fiyatların üyelere daha uygun olması gerektiğini vurguladı. Yönetim Kurulu üyesi Tayfur Akın ise, fiyatların komitelerden gelen bilgiler üzerine hazırlandığını söyleyerek, fiyatların tekrar revize edilebileceğini aktardı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.