Mis Kokulu Nane: Sağlıklı Bitkinin Vücuda Etkileri

Mis Kokulu Nane: Sağlıklı Bitkinin Vücuda Etkileri

Senem Köse Bektaş Yazdı; Mis Kokulu Nane: Sağlıklı Bitkinin Vücuda Etkileri

Kokusuyla evimizi mis gibi saran, her derde deva memleketi Akdeniz olan Sevgili Barış Manço’nun şarkılarınıda konu olmuş hepimizin çok iyi bildiği hem taze hem de kurusunu kullandığımız baharatımız Nane bu haftanın konuğu.... Nane, çay ve alkollü içeceklerden soslara, salatalara ve tatlılara kadar çeşitli yiyecek ve içeceklerde popüler bir malzemedir. Hem taze hem de kurutulmuş halde gıdalara eklenebilirler.

Nanenin sağlığa etkisi çok yönlüdür. Yaz aylarında sağladıkları serinlik hissi ile tanınsada nanenin sağlığa etkisi bundan çok daha fazladır.

Besin açısından zengin:

Nane büyük miktarlarda tüketilmesede, zengin bir besin değerine sahiptir. Nane, göz sağlığı ve gece görüşü için çok önemli olan yağda çözünen bir vitamin olan A vitamininin özellikle iyi bir kaynağıdır. Aynı zamanda, özellikle diğer otlar ve baharatlarla karşılaştırıldığında, güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar, vücudunuzu serbest radikallerin neden olduğu bir tür hücre hasarı olan oksidatif stresten korur. Demir, folik asit manganez ve lif açısından da zengindir.

İrritabl bağırsak sendromunu iyileştirebilir:

İrritabl Bağırsak Sendromu IBS, sindirim sisteminin yaygın bir bozukluğudur. Mide ağrısı, gaz, şişkinlik ve bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler gibi septomları vardır.

Nane, mide ve karın krampları veya şişkinlik üzerinde sakinleştirici ve yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Mentol ve diğer bileşenlerin mide mukozasında hafif uyuşturma etkisi olduğundan, nane bulantı ve kusmaya da güvenilir bir şekilde yardımcı olur.

Sindirime yardımcı olur:

Safra ve karaciğer problemlerinde safra üretimini ve safra akışını iyileştirme söz konusu olduğunda, nane doğal tıppın klasiklerinden biridir. İshal nane ile de tedavi edilebilir; Ayrıca nane mentolünün tüm sindirim sistemi üzerinde genel bir rahatlatıcı ve spazm önleyici etkisi vardır. Nane ayrıca mide rahatsızlığı ve hazımsızlık gibi diğer sindirim sorunlarını da giderebilir.

Hazımsızlık, yiyecekler sindirim sisteminin geri kalanına ulaşmadan önce midede çok uzun süre kaldığında ortaya çıkabilir. Yemeklerle birlikte nanae tüketimi, yiyeceklerin midede daha hızlı hareket etmesini sağladığından ve bu tür hazımsızlık semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmaktadır.

Emzirme ağrısını hafifletebilir:

Emziren anneler genellikle meme uçlarında ağrı ve çatlama yaşarlar, bu da emzirmeyi ağrılı ve zor hale getirebilir. Araştırmalar, cilde nane uygulamanın onunla ilişkili ağrıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Çalışmalar, emzirmeden sonra nane suyu uygulamanın meme başı ve areola çatlamasını önlemede sağılmış anne sütü uygulanmasından daha etkili olduğunu göstermiştir.

Soğuk algınlığı semptomlarını hafifletir:

Gerçek nane, tipik güçlü kokusunu ve tadını bol miktarda uçucu yağ mentolünden alır. Bu sağlık açısından büyük bir değerdir. Naneden gelen güçlü kokulu mentol, soğuk algınlığı ve öksürük gibi tipik soğuk algınlığı semptomlarını güvenilir ve nazikçe rahatlatır ve hafifletir.

Solunum problemlerine yardımcı olur:

Ballı nane çayı, ağır veya hırıltılı nefes için denenmiş ve test edilmiş ev ilaçlarından biridir. Özellikle taze naneden hazırlandığında etkilidir.

Nefesi ferahlatır, ağız kokusunu önler:

Nane çayı içmek ve taze yaprakları çiğnemek hem ağız kokusunu maskeleyebilir hem de bakterileri öldürebilir, çünkü antibakteriyel etkileri vardır

Beyin fonksiyonlarını iyileştirebilir:

Nane yemeye ek olarak, bitkiden gelen uçucu yağların aromasını solumanın, gelişmiş beyin fonksiyonu da dahil olmak üzere sağlık yararları sağlayabileceğini çalışmalarda mevcut.

144 genç ve yetişkin üzerinde yapılan bir araştırma, testten beş dakika önce nane yağı aromasını koklamanın hafızada önemli bir gelişme ile sonuçlandığını göstermiştir. Başka bir çalışma, sürüş sırasında bu yağları koklamanın uyanıklığı artırdığını ve hayal kırıklığı, kaygı ve yorgunluk düzeylerini azalttığını bulmuştur.

Sadece lezzetli bir tattan değil, aynı zamanda daha iyi sağlıktan da faydalanmak için Şifanın gücü için kendine bir adım at... Işıltınızla var olun...Sevgilerimle

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.