Mısır'ın Suudilere Verdiği 2 Ada Ülkede Krize Yol Açtı

Mısır'ın Suudilere Verdiği 2 Ada Ülkede Krize Yol Açtı

Suudi Arabistan'ın geçici olarak Mısır'a koruması amacıyla verdiği adaların tekrar Suudi Arabistan'a verildiğini açıklanmasını isteyince ülkede kriz baş gösterdi.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'in Ankara ziyaretinde önce tamamladığı 5 gün süren Mısır ziyareti iki ülke arasında yakınlaşmaya olanak sağlasa da Kralın yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'de bulunan Sanafir ve Tiran adalarının Mısır'dan Suudi Arabistan'a teslim edeceğini açıklamasını istemesi ülkede krize yol açtı.

Suudi Kralın projesini açıkladığı Tiran Boğazı Köprüsü'nün Kızıldeniz üzerinden Mısır ve Suudi Arabistan'ı birbirine bağlayarak 20 dakikada geçiş imkanı sağlaması planlanıyor. Köprüyle beraber Afrika'dan Mekke'ye hac ibadetini tamamlamaya giden hacı adayları çok daha kolay geçiş sağlayacakken aynı zamanda Suudi Arabistan'ın bölgeye petrol ihracatı akışı daha hızlı sağlanacak.

medyaege-misir

Akabe Körfezi ve Kızıldeniz'i birleştiren Tiran Boğazı'na inşa edilmesi planlanan köprü projesinin Suudi Kral tarafından duyurulmasıyla birlikte adaların teslim edilmesinin açıklamasını istemişti. Teslim için öncelikle Mısır Parlamentosu'nun onay vermesi gerekirken, onay söz konusu olmadan, bir çok Mısırlı sosyal medya üzerinden adaların teslim edilmesine tepki gösterdi.

Geçtiğimiz günlerde adaların teslim edilmesine karşı çıkmak amacıyla, ülkede bir çok protestoya sahne olan Tahrir Meydanı'nda protesto gösterisi düzenlendi. Gösteriye Sisi'nin yaptığı askeri müdahaleyi destekleyen kesimlerden bazı isimler de katıldı. Polisin müdahale ettiği gösteride 10'a yakın gösterici gözaltına alındı.

Mecliste 4 milletvekili bulunan Mısır Sosyal Demokrasi Partisi Yüksek Kurul Üyesi Hilal Abdulhamid tarafından adaların tesliminin anayasaya aykırı olduğu belirtilirken, Müslüman Kardeşler'in eski sözcüsü Muhammed Muntasır'ın başında olduğu İhvan da adaların teslimi konusunda sert eleştiriler yönelttiler.

Adalar 1950'de güvenlik  amaçlı verilmişti

 

Birçok Mısırlı'nın tepki göstermesinin ardından, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil bin el Cubeyr adaların Suudi Arabistan'a ait olduğunu söyleyerek, adaların güvenliğinin sağlanabilmesi amacıyla Mısır'a geçici verildiğini belirterek talebin hakları olduğunu açıkladı.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.