Modern Dünyayı Görmeyen O Kabile Tehlike Altında

Modern Dünyayı Görmeyen O Kabile Tehlike Altında

Hayatı boyunca modern dünyayı hiç görmeyen ilkel kabile tehlike altında.

Amazon’un modern insanla hiç karşılaşmayan Moxihatetema kabilesinin yeni görüntüleri ortaya çıktı. Kabileye iki ailenin daha eklendiği belirtilirken, üyelerinin de kaçak madencilerin tehdidi altında olduğu ifade edildi.

Modern insanla hiç karşılaşmayan o kabile tehdit altında!
Brezilya Amazonları’nda, modern insanla henüz hiçbir teması olmayan Moxihatetema kabilesinin bir yıl aradan sonra yeni görüntülerine ulaşıldı. Yeni görüntülerde ilginç ayrıntılar öne çıktı. Kabileye son gözlemlerden bu yana, iki yeni ailenin daha eklendiği görüldü. Brezilya’nın kuzeyi ile Venezüela’nın güneyindeki, yağmur ormanlarıyla kaplı bir bölge olan Yanomami Rezervi’nde yaşayan, üç Yanomami yerli grubundan birisi olan Moxihatetema kabilesi, 100’den daha fazla insan populasyonuna sahip.
 
Yeni çekilen fotoğraflarında, tipik bir Yanomami kabilesinin birkaç aileden oluşan geniş komünal evi görülüyor. Dairedeki her çatı farklı bir ailenin evini gösteriyor.  Geniş botanik bilgisine sahip Yanomami toplulukları, yaklaşık 500 bitkiyi; yiyecek, ilaç ve ev yapımında kullanıyor. Avcılık, toplayıcılık yaparak ve balık tutarak kendi besinlerini sağlayan kabile, aynı zamanda da orman içerisinde, temizledikleri geniş bahçelerde manyok ve muz gibi besinlerin yetiştiriciliğini yapıyor.
 
YASADIŞI ALTIN ARAYANLAR KABUSLARI
 
Yanomami kabilelerinin bireyleri ‘modern’ insanlardan uzak kalma ısrarlarını sürdürmeye devam ederken, temasa geçmiş üyelerinden de kaçınıyor. Kabilenin, dış dünyanın ‘ilerleme’ ve ‘gelişim’ kavramlarına gerek duymadan başarıyla hayatta kalma kapasitesine sahip olduğu görülüyor. Fakat arazileri korunmadıkça, bu kabilelerin her an ‘modern’ insan felaketiyle karşı karşıya kalmaları oldukça muhtemel.

Moxihatetema insanları, Brezilya Devleti tarafından koruma altında tutulan bölgelerde yaşıyor olsa da, bölge 5000’den fazla yasadışı madencinin uğrak noktasında olduğu için tehlikelerle de karşı karşıya. Araştırmacılar, yasadışı altın madencilerinin kabileye oldukça yaklaştığını ve kabileye ölümcül virüsleri bulaştırabileceğini ve hatta silah bile verebileceklerini söylüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.