Mozilla büyük firmalarla iş birliğine gidecek

Mozilla büyük firmalarla iş birliğine gidecek

Firefox’un geliştiricisi olan Mozilla, ağ tarafsızlığını yeniden inşa etme görevini üstlendiğini açıkladı. Firma görevde ADT, Dropbox, Reddit ve Wikimedia kuruluşlarla ortaklık kurma yoluna gidecek.

Mozilla, Amerikan Federal İletişim Komisyonu’nun ‘federal düzeyde ağ tarafsızlığını yeniden tesis etme’ görevini üstlendiğini bir blog gönderisiyle duyurdu. Blog yazısında firma, temel amaçlarının ağ tarafsızlığını aciliyet meselesi haline getirmek olduğunu ve bu doğrultuda aralarında ADT, Dropbox, Eventbrite, Reddit, Vimeo, Wikipedia gibi büyük firmalarla kafa kafaya vereceğini belirtti.

Mozilla’nın baş hukuk sorumlusu olan Amy Keating gönderide, “Ağ tarafsızlığının korunmasına duyulan ihtiyaç, salgın sırasında daha da belirgin hale geldi. Sınıfların ve ofislerin zorunlu olarak çevrimiçine taşındığı bir anda aileleri ve işletmeleri yağmacı faaliyetlerden korumak için güçlü hükümet gözetimi ve yaptığımı ile eşleştirilmiş kurallara sahip bizim için olmak kritik derecede önemlidir” ifadelerini kullandı.

mozilla-ag-tarafsizligini-yeniden-insa-edecek.jpg

Ağ tarafsızlığı, internetteki tüm verilere eşit önem verilmesini, muamele edilmesi gerektiğini savunan ve internet servis sağlayıcılarının bazılarına diğer firmalara göre daha hızlı ya da özel erişim sağlayarak web siteleri ve hizmetlerin onları tercih etmelerine izin verilmemesi fikridir. Fikir ayrıca Comcast, Verizon ve AT&T gibi internet servis sağlayıcılarının kendi içeriklerine rakiplerinden gelenlere göre daha hızlı erişim sağlanmasının da önüne geçiyor.

Blog gönderisinde Federal İletişim Kurulu başkanı Jessica Rosenwercel’e yazılan ve tarafsızlığın internetin ekonomik büyüme için bir motor olmasına izin veren ortamı koruduğunu aktaran mektuba da yer verildi. Zira internet servis sağlayıcılarının trafiği engellemesi ya da öncelik sıralarına karışmamaları adaleti bir adım daha ön plana çıkarıyor.

Söz konusu gönderi ve mektup, Kaliforniya eyaletinin yeni ağ tarafsızlığı yasasını yürürlüğe sokmasının ardından geldi. Geniş bant gruplarının karşı çıktığı ancak Şubat ayında federal bir yargıç tarafından onaylanan yasa, Obama yönetiminde oluşturulan internet trafiğine öncelik verme konusundaki kurallardan daha katı bir vaziyette.

Yeni yasa, AT&T’nin bu haftaki eyaletteki sponsorlu veri programını sona erdirmesine yol açtı. Program, firmanın kablosuz hizmetine sahip olanların DirecTV, AT&T TV ve HBO’yu yayınlamasına ve YouTube veya Netflix’teki benzer akışların aksine, aylık kademeli veri sınırlarına göre sayılmasına izin vermiyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.