MÜFED: Cam ihracatına kota getirilmeli

MÜFED: Cam ihracatına kota getirilmeli

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, başta inşaat firmaları, mobilya ve dekorasyon üreticileri gibi ihracat ve iç piyasa tedariği sağlayan firmaların cam bulamadığından üretimlerin düştüğünü söyledi.

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, “Camların plaka halinde direk yurtdışına ihracat yapılması nedeniyle fabrikalar ihracatını artırıyor. Fakat katma değerli ürün yaparak iç piyasa ve ihracat yapan esnaf ve zanaatkarlar cam bulamıyor veya fahiş fiyat ile karşı karşıya kalıyor. Halbuki iç piyasanın desteklenmesi aynı zamanda katma değerli ürün ihracatı demektir binlerce kişinin istihdamı demektir; kobi'lerin ihracat demektir. Ham madde statüsündeki cam, sunta, mdf çimento ve demir gibi ürünlerin ihracatı Ticaret Bakanlığı'nın gözetiminde iç piyasa dengeleri gözetilerek yapılmalı” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde sunta, mdf, çimento gibi ürünlerin ihracatı bakanlık iznine tabi olduğunu hatırlatan İsmail Kahraman, camın plaka halinde ihracatına sınırlama gelirse piyasanın rahatlayacağını dile getirdi.

ismail-kahraman-2.jpeg

Kahraman, “Eğer sınırlama gelirse, esnaf ve zanaatkarlar katma değerli ürün yaparak iç piyasanın talebini karşılar ve yurtdışına nitelikli ürün satarak ihracatta önemli katkı sağlar. İnşaat malzemelerinde dünyada tedarikçi konumunda olan ülkemiz yurt içinde ürüne ulaşamamasının nedenleri araştırılmalı. Fahiş fiyatlar ile ilgili elimizde son 2 yıla ait faturalar var %370 varan zamlar var bu artış girdi maliyetleri enerji maliyetleri ile açıklanamayacak kadar yüksektir. Fırsatçılar etkin bir şekilde denetlensin tekelleşme riski var mı incelensin. Örneğin kaç tane cam fabrikası var. Bu fabrikaların kapasitesi nedir ? Piyasa hakimiyeti nedir? rekabet ortamı var mıdır? Camdaki köpüğün nedeni maliyet mi yoksa kartelcilik mi araştırılsın. Piyasaların dengesini sağlamak için stratejik sektörlerde fabrika kurmak isteyenlere teşvikler arttırılsın ve kamu tarafından şirketler kurulsun. Toki gibi devlet bankaları gibi cam fabrikaları çimento fabrikaları kurulursa rekabet ortamı oluşur. İç piyasa da ihracattaki hızını artırarak devam eder” diye konuştu.

İsmail kahraman son olarak: “Bir kaç gün önce İstanbul Aynacılar ve Cam Eşya İmalatçıları Odası Şişecam Fabrikasının önünde basın açıklaması yaparak fahiş fiyatları protesto etti. Camdaki bu sorun daha da büyümeden Cumhurbaşkanımız Sn Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetimizden çözüm bekliyoruz. Fiyat farklılığını ortaya koyan faturaları bir dosya halinde Ticaret Bakanımız Sn Mehmet Muş’a ileteceğiz” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.