MURAT BAKAN, BAŞBAKAN’A “AKP’NİN TROLLERİ”Nİ SORDU

MURAT BAKAN, BAŞBAKAN’A “AKP’NİN TROLLERİ”Nİ SORDU

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, AKP’nin trollerini TBMM gündemine taşıdı.


AKP’nin trollerini TBMM gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Bir siyasi parti böyle bir organizasyonu nasıl finanse ediyor? Eğer bu organizasyonu AKP finanse etmiyorsa akla ‘trollerin maaşları acaba örtülü ödenekten mi karşılanıyor?’ gibi birçok soru geliyor” dedi.


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, 65 ülkede internet üzerindeki yasaklar ile sınırlamaları inceledi ve bir rapor yayınladı.


Raporda, 32 ülkede internet özgürlüğünün geçen yıla göre kötüye gittiği, en büyük gerilemenin ise Ukrayna, Mısır ve Türkiye’de yaşandığı belirtildi.


Manipülasyon ve dezenformasyonun geçtiğimiz yılda 17 ülkedeki seçimlerde önemli rol oynadığına, yurttaşların gerçek haber ile tartışmaları baz alarak kendi liderlerini seçme kabiliyetlerinin zedelediğine vurgu yapılan raporda, ‘yalan haber’ ve ‘çevrimiçi manipülasyona’ geniş yer verildi ve “30 ülkede hükümetler görüşlerini yayacak, belirli gündemler yürütecek ve hükümeti eleştirenlere karşı duracak ‘fikir şekillendirici’ ordular kurdu” ifadesi kullanıldı.
Rapora giren 65 ülkenin 33’ünde hükümet yanlısı medyanın, 30’unda paralı hükümet yanlısı yorumcuların, 20’sinde siyasi botların, 16’sında seçimlerle ilgili yalan haberlerin, 10’undaysa ele geçirilen hesapların manipülasyonda etkili olduğunu saptayan Freedom House, en az dokuz ülkede hükümet ya da yönetici parti ile ilişkili hackerların, sosyal medya hesaplarını ve internet sitelerini ele geçirerek dezenformasyon yaydığını belirtti.


‘Manipülasyon Orduları’ adını verdiği, dezenformasyon yayma ve siyasi tartışmalara yön verme adına hükümetlerce desteklenen gruplara ilişkin farklı ülkelerden farklı veriler paylaşan Freedom House, Türkiye ile ilgili “Türkiye’de AKP tarafından oluşturulan 6 bin troll çevrimiçi tartışmaları manipüle ediyor” saptamasını paylaştı.


Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, AKP’nin manipülasyon ordusunu TBMM gündemine taşıdı.
 

BİR SİYASİ PARTİ BÖYLE BİR ORGANİZASYONU NASIL FİNANSE EDİYOR?
 

“Freedom House tarafından açıklanan bu sayılar gerçeği yansıtıyor mu? Bir siyasi parti böyle bir organizasyonu nasıl finanse ediyor? Eğer bu organizasyonu AKP finanse etmiyorsa akla ‘trollerin maaşları acaba örtülü ödenekten mi karşılanıyor?’ gibi birçok soru geliyor” diye konuşan Bakan, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde “Sayısının en az 6 bin olduğu tahmin edilen ‘troll’ grubu nasıl istihdam edilmektedir? Bu – en az – 6 bin kişinin maaş, sigorta ve diğer giderleri kim tarafından nasıl karşılanmaktadır?” diye sordu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.