Mustafa Şentop'tan Azerbaycan'a destek açıklaması

Mustafa Şentop'tan Azerbaycan'a destek açıklaması

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, canlı yayında yarın başlayacak 27. Dönem 4. Yasama Yılı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu

TBMM Başkanı Şentop, Ermenistan'ın, çatışmaların başladığı ilk günlerden itibaren benzer birtakım spekülatif iddiaları ortaya attığını belirtti. Şentop, "Bunu muhtemelen bölge ülkelerinin ve genel olarak dünya kamuoyunun hassas olduğu konularda sinir uçlarına dokunarak Azerbaycan karşıtı bir tablo ortaya çıkarmak, bir kamuoyu oluşturmak için yapıyor. Bu devlet ciddiyetiyle uygun olmayan yakışıksız bir tavırdır aslında. Yalan söylüyor, iftira atıyor. Net bir şekilde bunların yalan ve iftira olduğu da ortaya çıkıyor." diye konuştu.

Azerbaycan’ın askeri ve ekonomik bakımından güçlü bir ülke olduğunu bu nedenle de Karabağ konusundaki sahada süren operasyonlarda özel bir desteğe ihtiyacı bulunmadığını vurgulayan Şentop, "Ermenistan'ın 1990’ların başında, başka ülkelerin desteğiyle Azerbaycan'a ait toprakları işgal ettiği durum, daha yeni bağımsızlığını kazanma yolundaki Azerbaycan, Ermenistan ve o zaman Sovyetler içerisindeki devletlerin zaaflarından yararlanarak ortaya çıkmış bir tabloydu. Ama şimdi Ermenistan'ın karşısında 1990’ların Azerbaycan’ı yok. Hem ekonomik bakımdan hem askeri bakımdan güçlü, gerekli hazırlıklarını, tedarikini yapmış olan bir ülke Azerbaycan. Bu bakımdan Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ'daki operasyonda Türkiye dahil başka bir ülkenin desteğine ihtiyacı yok. Varsa ayrı bir mesele, ama yok. Azerbaycan, yardıma ihtiyaç olmadan bunları yapabilecek güç ve kudrete sahiptir." değerlendirmesinde bulundu. Şentop, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkinin çok özel olduğunu ve böyle bir durumun dünyada başka iki devlet arasında bulunmadığını söyledi.

"Tek millet-iki devlet" prensibiyle hareket ettiklerini belirten Şentop, bunun sadece bir slogandan ibaret olmadığını, bu prensibin sahada da ve her türlü ilişkide, bir karşılığı bulunduğunu kaydetti. Türkiye'nin bugüne kadar büyük bir kararlılıkla Azerbaycan'ın tezlerini desteklediğine işaret eden Şentop, bu desteğin bundan sonra da devam edeceğini bildirdi. Ermenistan'ın gerek Yukarı Karabağ'da gerekse Azerbaycan topraklarında bir işgalci olduğunun, başta BM olmak üzere, uluslararası kuruluşlar tarafından da kabul edildiğine işaret eden Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başka ülkeler de Ermenistan’ın faaliyet gösterdiği alanın bir Azerbaycan toprağı olduğunu kabul ediyorlar. Ermenistan'ın işgal ettiği bu topraklardan çekilmesi için de birtakım uluslararası çabalar var. İşte 30 yıldan fazla devam eden Minsk Grubu'nun çalışmaları, Amerika, Rusya ve Fransa'nın başını çektiği üçlünün çalışmaları. Ancak 30 senedir bu kadar açık bir sorunun, çözülememesi sadece çalışmaların başarısızlığı olarak anlaşılmamalı. Benim kanaatim, Kafkaslar olmak üzere, başta Orta Doğu'da ve dünyanın birçok önemli stratejik yerlerinde bazı ülkeler sorunların çözülmemesini, sorunların bir şekilde varlığını sürdürmesini arzu ediyorlar. İhtiyaç olduğu zaman bu sorunları kaşıyarak, bu yaraları kanatarak istikrarsızlık geliştirebilmek için bu bölgelerde sorunların devam etmesine ihtiyaçları var. Bu bakımdan ben bu çabaları, gayretle, iyi niyetle yürütülmüş de başarısız olmuş çabalar olarak değil, tam aksine kötü niyetli, sorunu çözmek için değil, sorunu dondurup muhafaza etmek yönünde bir kötü niyetin ürünü olduğunu düşünüyorum."

"BÜYÜK BİR SABIR GÖSTERDİ"

Azerbaycan'ın, 30 yıldır Ermenistan'ın saldırılarına büyük bir sabır gösterdiğini ve olgun davrandığını dile getiren Şentop, "Ermenistan'ın uluslararası hukuka ve Azerbaycan’ın egemenlik haklarına kendi toprakları üzerinde saygı gösterecek bir şekilde işgal ettiği topraklardan derhal, şartsız, kayıtsız olarak çıkması suretiyle bu sorunun çözüleceği kanaatindeyim. Bu konuda Azerbaycan'ın, hem Türkiye-Azerbaycan özel ilişkileri bakımından hem de haklı davasını savunan bir ülke, bir devlet olması bakımından Türkiye tarafından desteklendiğini çok açık bir şekilde tekrar ifade ediyorum." diye konuştu.

"TÜRKİYE'DEKİ GERÇEKLİĞİ YANSITMIYOR"

Türkiye'de yaşayan Ermeni vatandaşlara yönelik sosyal medyadaki taciz ve tehdite yönelik paylaşımlara da değinen Şentop, şöyle konuştu:

"Sosyal medya hiçbir ölçünün, kriterin, ilkenin olmadığı bir alan. Orada ortaya konulan görüşler, hatta görüş bile diyemeyiz bir kısmına, sövgüler, ifadeler Türkiye’deki gerçekliği yansıtmıyor. Bunların bir kısmının ben patolojik sorunlar, zihinsel rahatsızlıkların bir yansıması olduğu kanaatindeyim. O bakımdan orayı esas almamalıyız. Oraya bakacak olursak dünyanın bütünüyle çivisinin çıktığını söyleyebiliriz. Fakat Türkiye'de o fiili durumların da münferit olaylar olduğunu düşünüyorum. Bizim Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, Türkiye’de yaşayan Ermeni kökenli vatandaşlarımızın bu gelişmelerle, bu olaylarla alakası olmadığını biliyoruz, hepimiz görüyoruz. Bunlar içerisinde görüştüğümüz arkadaşlarımız da var. Bunların, Azerbaycan'a karşı Ermenistan’ın tutumuyla ilgili de bir tavır aldığını, ona karşı bir tavır aldığını, görüş ifade ettiğini de görüyoruz. Azerbaycan, Ermenistan arasındaki meseleyi Türkiye'deki Ermeni kökenli vatandaşlarımızla bir mesele haline getirmek doğru bir davranış değil. Bunu da çok lokal, birkaç düşüncesiz kişinin yaptığı bir eylem olarak görüyorum. Buna karşı da tabii güvenlik güçlerimizin tedbir aldığını, alacağını da bundan sonra ifade etmek isterim."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.