Mutfaktaki bu alet tam bir mikrop yuvası!

Mutfaktaki bu alet tam bir mikrop yuvası!

Gıda Mühendisi Emir Kaboğlu, ahşap kesme tahtalarının mikrop yuvası olduğunu belirtti

Kaboğlu "Ahşap kesme tahtaları, yüzeydeki bakterileri tahtanın içine doğru çeker. Tekrar kullanımında ise bu bakteriler içeride hapsolur. Özellikle salmonella gibi ölümcül bir bakteri türü için dikkat etmemiz gerekiyor. Plastik kesme tahtaları ise iyi temizlenmezse bakterilerin çoğu yüzeyde birikir. Özellikle bıçak izlerinden dolayı aradaki boşluklara yerleşen bakteriler bulaşık makinesinde yıkansa bile yine de tam olarak temizlenemiyor. Dolayısıyla plastik kesme tahtalarını kullanımını önermiyoruz" dedi.

"Aynı zamanda dikkat edilmesi gereken diğer nokta, ucuz plastik kesme tahtalarıdır" Gıda Mühendisi Emir Kaboğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Günümüzde plastiklerin zararlarını bilmeyen yoktur. Hatta gıdalarımızı mümkün oldukça cam ambalajlarda almak istiyoruz. Oysa ucuz plastik kesme tahtalarından kesim esnasında deforme olarak kopan parçalar doğrudan gıdaya karışıyor. Yani kanserojenik maddeleri kendi ellerimizle gıdalara katmış oluyoruz. Bu yüzden plastik tahtalardan uzak durun."

Ahşap kesme tahtasını temizlemenin püf noktaları

Temizlerken mümkün olduğunca sıcak su olmasını sağlayın. Bol köpüklü ve ovalayarak temizleme yapın. Kullandıktan sonra derhal yıkayın, gıdanın üstünde kurumamasına dikkat edin. Et, tavuk özellikle buzdolabından yeni çıkmış et ve et ürünlerini kestikten sonra yıkamadan asla başka bir şey kesmeyin. Bu, salmonella bakterisi açısından büyük risk. Eskimiş,küflenmiş, deforme olmuş ahşap kesme tahtalarını yenisiyle değiştirin.

Haftada en az bir kere yapın!

Son olarak haftada en az 1 kere kesme tahtasını hafif su serperek 5 dakika mikro dalga fırınında ısıtırsanız büyük oranda bir hijyen sağlayacaktır. Plastik kesme tahtalarında mümkün olmayan bu özelliği ahşap kesme tahtalarında kullanabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.