Mutlu olmayı teşvik eden dokuz davranış

Mutlu olmayı teşvik eden dokuz davranış

Bilimsel çalışmalara göre mutlu olmanın yüzde 40’ı kişinin kendi elinde.

Bilimsel çalışmalara göre mutlu olmanın yüzde 40’ı kişinin kendi elinde. Bunu keşfeden araştırmacılar mutluluğa ulaşmanın yollarını araştırdı, ortaya 9 madde çıktı. Onlar arasında hayatınızda iyi şeyleri hazmederek yaşamak da var, mutlu insanlarla arkadaş olmak da, parayı eğlence için harcamak da...

Herkes mutlu olmak ister. Bu nedenle mutluluk üzerine son yıllarda dünyanın dört bir yanında dikkat çeken araştırmalar yapılıyor, mutlulukla ilgili raporlar üretiliyor ki bireyler iyi bir psikolojiye sahip olsun ve dolayısıyla mutlu toplumlar gelişsin. Bu noktada, bazı davranışların, tutumların ve seçimlerin mutlulukla ilişkisinin ne olduğunu biliyoruz ancak konuyla ilgili yapılan araştırmaların çoğunda yalnızca korelasyonlar tespit ediliyor. Zira bilim insanları mutluluğun kabaca yüzde 40’ının kendi kontrolümüz altında olduğunu düşünüyor, gerisinin genetik ve dış faktörler tarafından belirlendiğini kaydediyorlar. Yani kendinizi mutlu etmek için yapabileceğimiz çok şey var. İşte bilim tarafından desteklenen ve mutlu olmayı teşvik eden dokuz davranış...

1- İlişkiler çok önemli. 70 yıldan uzun bir süredir yapılan ve yüzlerce erkeği takip eden büyük bir araştırmaya göre, kendilerini destekleyen için güvendikleri insanlarla güçlü ilişki kuranların sağlıklı ve mutlu olduğu tespit edildi.

2- Zaman paradan daha önemli. Birtakım araştırmalar, hayatlarında daha çok para harcayanların değil daha güzel ve çok vakit geçirenlerin mutlu olduğunu gösteriyor. Bu bilgiyi bilerek hareket etmek bile insanların mutlu olmak için bir şeyler yapmasını sağlayabilir.

3- Tabii para da önemli. Yapılan araştırmalara göre faturalarını ödeyecek kadar para kazanmak mutlu ediyor.

4- Durup da gülleri içine çekerek koklamak gibi hayatlarında iyi şeyleri yavaşlatan kişilerin daha tatmin olduğu belirtiliyor.

5- Şefkatli ve kibar davranmak modunuzu iyileştirir. Büyük şeyler yapmanıza gerek yok; seyahate çıkacak bir arkadaşınızı havaalanına bırakmak, bir gün öğleden sonrayı çocuklar ve yaşlılarla birlikte geçirmek bile yeterli. Bazı araştırmalar, bu tür eylemleri gerçekleştiren kişilerin daha mutlu olduklarını ortaya koydu.

6-Ter atmak, kalori yakmaktan daha fazlası anlamına geliyor. Araştırmalar, artan fiziksel aktivite düzeyinin kişinin mutluluk seviyesini de yükselttiğini gösteriyor. Egzersiz bazı zihinsel hastalıkların belirtilerini hafifletmeye yardımcı oluyor.

7- Eğlence, mutluluk için maddiyattan daha önemli. İnsanlar paralarını yeni deneyimler kazanmak için harcıyorsa daha mutlu olma eğiliminde oldukları anlamına geliyor. Örneğin kaya tırmanışı için bir ayakkabı ya da okumak için bir kitap satın almak gibi...

8- Birçok çalışma, meditasyon uygulayan kişilerin daha esen içinde yaşadığını ortaya koydu.

9- Arkadaşlarınızla iyi vakit geçirmeye çalışmak da iyi gelebiliyor. Arkadaşınızla etkileşim içinde olmak sizi mutlu edebilir ve yakın arkadaşlıklar -özellikle de mutlu insanlarla- kendi mutluluğunuz üzerinde de güçlü bir etki yaratabilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.