MYK belgesi olmayan çalışamayacak

MYK belgesi olmayan çalışamayacak

İzmir İş Dünyası Derneği İZİD’den Mesleki Yeterlilik Belgesi hakkında uyarılar geldi. 

İş dünyasına ve üyelerine çağrı yapan İZİD Başkanı Feyyaz Sungur, Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmayanların 2022 Ocak ayından itibaren çalışamayacağını söyledi.

İzmir İş Dünyası Derneği Başkanı Feyyaz Sungur, 4 Nisan 2015 tarihinde yasalaşan 6645 sayılı kanun ile (MYK) Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yapıldığını hatırlattı. Yapılan değişikliklerin en önemli unsurlarından birinin çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olduğunu belirten Sungur, “Kanuna göre;  ‘tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup’, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, 5544 sayılı Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin 31 Aralık 2021 tarihine kadar belge masrafı ile sınav ücreti İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmakta. İşçi çalıştıran kurum ve kuruluşların bir an önce belgelerini alması önemlidir” dedi.

MESLEKİ YETERLİLİK (MYK) BELGESİ NEDİR?

MYK ( Mesleki Yeterlilik Kurumu ) tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca, yetki kapsamlarında yer alan ulusal yeterlilik(ler)de tanımlanmış esaslara göre yürütülen ölçme değerlendirme faaliyetleri sonucunda başarılı olan bireyler için düzenlenen ve bireyin söz konusu ulusal yeterlilikte belirtilen öğrenme kazanımlarına (bilgi, beceri ve yetkinlik) sahip olduğunu gösteren belgelerdir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25 Mayıs 2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte belge zorunluluğu başlatılmıştı ve MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.