Narlıdere’den 88. yıla özel panel! 'Kadın ve siyaset' konuşulacak

Narlıdere’den 88. yıla özel panel! 'Kadın ve siyaset' konuşulacak

Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının 88. yılında Narlıdere Belediyesi, özel bir panele ev sahipliği yapacak.

MEDYA EGE - Narlıdere Belediyesi, Türkiye'de kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 88. yılında Cumhuriyet devrimlerini, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı ve İzmir Kent Konseyi Başkanı Avukat Nilay Kökkılıç ile 22. Dönem Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Türkan Miçooğulları konuşacak.

5 Aralık Pazartesi saat 19.00'da başlayacak olan panel, Narlıdere Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleşecek. Ücretsiz olarak düzenlenecek olan paneli tüm İzmir halkı davet edildi.

fi40exkxgaatluo.jpg

5 ARALIK'IN ÖNEMİ!

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınması, 1930’larda, Türkiye’de kadınların siyasi haklarını kazanması için gerekli yasaların çıkarılmasını ifade eder. Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk ve Cumhuriyet Devrimleri’nden birisidir.
1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların; milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.