NASA kara delik fotoğrafı paylaştı! Dünyada bir ilk!

NASA kara delik fotoğrafı paylaştı! Dünyada bir ilk!

NASA, 2012 yılında bir kara deliğin çevresini gözlemlemek amacıyla Event Horizon Teleskobu’nu inşa etti. Teleskop, o günden beri kara delik hakkında veri topluyordu. Merakla beklenen kara delik fotoğrafı da sonunda NASA tarafından yayınlandı.

Bugün olağanüstü toplantı kararı alan Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilim Vakfı, Horizon Teleskobu’nun çektiği ilk kara delik fotoğrafını dünya ile paylaştı. Kurul, söz konusu gelişmeyi “çığır açan gizem” olarak değerlendiriyor. Bu olayın yaşanması ile birlikte dünyada da bir ilk gerçekleştirilmiş oldu. İlk kez bir kara delik fotoğraflamak mümkün oldu. Bu önemli fotoğrafın ve bulguların Astrofizik dünyasında bir dönüm noktası olabileceği belirtildi. Zira kara deliklerin çevresi evrenimizdeki en korkunç ve gizemli yerlerden biri olarak gösteriliyor. Kara delikler; kendisine yaklaşan yıldızları, gezegenleri, gazı, tozu ve her çeşit elektromanyetik radyasyonu geri döndürülemez şekilde yutuyor ve yok ediyor.

d3yzwxgw4aqmcof.jpg-large.jpeg

Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezinde, Event Horizon Teleskopu Direktörü Astrofizikçi Sheperd Doeleman Reuters’a yaptığı konuşmada: “ Bir kara deliğin fotoğrafını çekmek oldukça vizyoner bir proje. Söz konusu projede dünya çapında 200 ortaklığa sahibiz.” dedi. Proje NASA’nın liderliğinde olsa da birden fazla ülkenin katılımıyla sonuca ulaştı.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Bilim Vakfı’nın düzenlediği basın toplantısı Brüksel, Santiago, Şangay, Taipei ve Tokyo’da eş zamanlı olarak yapıldı. Toplantı da kara delik haricinde de uzay ile ilgili önemli veriler paylaşıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.