NASA sesten hızlı uçağın yapımına başladı

NASA sesten hızlı uçağın yapımına başladı

NASA ve Lockheed Martin, ses hızını aşabilen ticari uçuşlarda kullanılması planlanan X-59 QueSST (Sessiz Süpersonik Teknoloji) adlı uçağını üretmeye başladı. X-59 QueSST tamamlandığında 1.512 km/sa hızla seyahat edebilecek.

NASA, Lockheed Martin ile ses hızını aşabilen ticari uçuşlar için X-59 Sessiz Süpersonik Teknoloji (QueSST) adlı uçağını üretmeye başladı. Test için hazırlanan uçağın ilk parçalarını üreten şirket ilk uçuşu 2021’de gerçekleştirmeyi planlıyor.

NASA ile iş birliği yapılarak hazırlanan QueSST’in amacı, insanların yaşadığı bölgelerin üzerinde uçabilecek kadar sessiz süpersonik uçak teknolojilerini test etmek olacak. 

Uçağın ulaşabileceği maksimum hız Mach 1,5 yani yaklaşık 1.512 km/saat. Bu alanda bir ilk olan ve X-59'un babası olarak lanse edilen Concorde'un hızı Mach 2'ydi. Bu uçağın kullanıma girmesiyle kıtalararası seyahat süresi de ciddi bir oranda düşecek. Örneğin ortalama 9 saat süren New York, Londra uçuşu bu uçakla 3 saate yapılabilecek. Daha önce Fransız-İngiliz ortak yapımı Concorde uçaklarıyla yapılan süpersonik uçuşlar, 2000 yılında yaşanan uçak kazasının ardından iptal edilmişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.