NASA'dan ilginç Antarktika keşfi!

NASA'dan ilginç Antarktika keşfi!

NASA 'GRACE' programı kapsamında Antarktika bilim dünyasının ilgisini çeken bir keşfe imza attı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Alman Havacılık ve Uzay Merkezi ile Yer Çekimi ve İklim Deneyi programı (GRACE) gerçekleştirdi. GRACE programı kapsamında 2002 ve 2017 yılları arasında gezegenimiz genelinde yer çekimi kuvveti ölçüldü ve yer çekiminin zaman içerisindeki değişimleri kayıt altına alındı.

Program, Antarktika'da oldukça ilginç bir şey tespit edildi. Bölgede yerçekimi anomalileri saptandı. Bunun nedeni ile ilgili henüz resmi bir açıklama bulunmasa da daha önce pek çok teori ortaya atılmıştı. 2006 yılında Ralph von Frese ve Laramie Potts önderliğindeki araştırma ekibi keşfi, Antarktika'da 482 km genişliğindeki bir alanda buz altında yaptı.

Keşfe göre buz altında büyük bir gök taşı etkisi ile açılmış olması muhtemel dev bir krater bulunuyordu. Ancak söz konusu teori, birçok uzman tarafından yeterli delil olmadığı gerekçesiyle kabul görmedi. Ek olarak Antartika, garip seslere yabancı değil. Ne de olsa buzullar sürekli eriyor ve yüzeyin altından sıkışmış hava uzun yıllardır dışarı salınıyor. Bilim insanların saptadığı yeni ses ise normalden daha ürkütücü. 

Ses, Batı Antartika'da bulunan Ross Buz Sahanlığı'ndan yükseliyor. Ultra hassas ses sensörleri ile saptanan ses, B Sınıfı filmlerdeki uzaylıları veya perili evleri andırsa da, ısınma ve erime sürecini ortaya çıkarıyor. Colorado State Üniversitesi'nde çevre izleme uzmanı olan Julien Chaput, garip sesi keşfeden bilim insanlarından biri.

Julien Chaput, "Spektral anomaliler, yüksek sismik dalgaların, metrelerce kar altında sıkıştığına işaret ediyor." ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Teknolojioku

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.