NATO liderleri zirvenin ilk oturumuna katıldı

NATO liderleri zirvenin ilk oturumuna katıldı

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta NATO Lider Zirvesi’nin ilk oturumu gerçekleştirildi. NATO liderleri üye ülke olarak ilk kez zirveye katılan Finlandiya’yı alkışladı.

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta devam ediyor. Ülke liderleri resmi karşılama töreni ve aile fotoğrafı çekiminin ardından iki gün sürecek zirvenin ilk oturumuna katıldı. Oturumun açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, tam üye olarak ilk kez NATO zirvesine katılan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’yü liderle birlikle alkışlayarak tebrik etti. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’ı da “Hoş geldiniz” diyerek alkışlayan Stoltenberg, “Dün varılan mutabakatın ardından yakında İsveç'i de tam üye olarak kabul edeceğiz” dedi.

aw932562-03.jpg

NATO ülkelerinin zirvede daha güçlü bir ittifak için birçok karar alacağını vurgulayan Stoltenberg, “Ukrayna'ya fiili ve siyasi desteğimizi artıracağız. Bu, Ukrayna'yı ait olduğu yere NATO'ya yaklaştıracaktır. Avrupa-Atlantik bölgesinin savunması için yeni planlar ve güçler de dahil olmak üzere, savunma ve caydırıcılığımızı daha da güçlendirmek için büyük adımlar atacağız. Daha iddialı bir savunma yatırım taahhüdünde anlaşacağız” diye konuştu.

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda da yaptığı konuşmada, ülkesinin müttefiklerine her zaman değer verdiğini ifade ederek, bugün Rusya tarafından egemen ve bağımsız Ukrayna'ya karşı NATO sınırında en vahşi savaşın düzenlediğini söyledi. Bugün müttefiklerin ortak dayanışma ve savunmanın önemini ifade etmek için Vinius'ta toplandığını kaydeden Nauseda, kazanmasına yardımcı olmak için Ukrayna’nın savunmasını güçlendirilmesi konusunda kararlar alınacağını belirtti.

aw932562-06.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.