NATO ve İngiltere Gerçeği!

NATO ve İngiltere Gerçeği!

Ali Eyce yazdı; NATO ve İngiltere Gerçeği!

İzmir’den, Türkiye’den çıkınca yola dünyayı düşünmemek elde değil.

Türkiye için, İzmir için.

Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna savaşında daha öncede yazdığım gibi Amerika ve Rusya’dan sonra kazanan tarafta olan üçüncü ülke.

Ekonomik olarak bazı reaksiyonlar insanlarda geçici tepkilere neden olsa da, bütün dünyanın en zengin, en modern ve en gelişmiş ülkelerinin olduğu kabul edilen Avrupa’da başlayan ekonomik, sosyal ve yaşamsal sıkıntılar, Türkiye’de yaşayanların bir şekilde hallerinden mutlu olmalarının da yolunu açıyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de geçtiğimiz yaz turizmini değerlendiren bir işletmeci, her sene yaz sezonu biten Türkiye’de bu yıl sezonun hiç bitmemek üzere planlandığını Avrupa’da yaşayanların kışı rahat geçirmek için Türkiye’deki tatillerini uzatmayı tercih ettiklerini belirtti.

Bırakın yoksulluğu, yokluk içinde dahi yıllardır yaşamayan Avrupa insanını, ısınma, aydınlatma, yiyecek ve içecek sıkıntı içinde üstüne bir de ekonomik olarak hiç yaşamadığı kadar yükseklikte enflasyonla karşı karşıya kalmayı bilmediği gibi kabul de edemez.

Bunun ilk belirtisi de İngiltere’de görevini 40 gün sonra bırakma zorunda kalan bir başbakan gördü Avrupalı.

‘Odun toplayacaksınız’, ‘İdareli harcayacaksınız’, ‘Battaniye ile yaşayacaksınız’ diyen diğer ülkeleri yönetenlere ülkelerinde yaşayan insanlar daha ne kadar dayanır hep birlikte göreceğiz.

Gördüğümüzde ekonomimizin, yaşantımızın nasıl olduğunu birlikte yeniden değerlendiririz.

Türkiye’nin yeri NATO mu?

Dünya’da ve Türkiye’de en çok tartışılan konu da şimdilerde Türkiye’nin yeri, konumu, siyasi ve askeri tarafı üzerinde.

Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce var olan Osmanlı İmparatorluğu’nun bir kurşun dahi sıkmadan kaybettiği savaşı, sonrası başlayan dağılma sürecini az buçuk tarih bilgisi olan herkes biliyordur.

Ortada size saldıran birileri varsa, ülke olarak kendi savaşınızı, savunmanızı yapmanız en doğal hakkınız.

Ama birilerinin savaşında taraf olur da savaşa dahil olmadan sonucunu katlanırsanız, dünyaya hükmeden imparatorlukta olsanız yenilmiş sayılırsınız, dağıtılmaya müsait hale gelmiş olursunuz.

Türkiye’nin bu savaşta orta yol, barışçı yol, çözümcü yolu tercih etmemesi bir devlet tecrübesidir.

Ancak aynı tecrübe Avrupalı devletlerde yok sanırım.

Taraf olmadıkları, taraf olmaktan kaçındıkları, savaşmadıkları, bir kurşun dahi atmadıkları bir savaşın sonuçlarını yaşıyor ve daha da yaşayacaklar.

Türkiye’nin mavi vatan, Kıbrıs, balkanlar, orta doğu üzerinde hakları üzerinden hür türlü karışıklık, tedbir ve oluşum içinde olan ülkelerin çoğunluğunu NATO üyesi ülkeler olduğunu veya onların desteklediği örgütler olduğunu düşününce gerçekten bu sorunun cevabını samimi olarak veremiyor.

Türkiye’nin yeri gerçekten neresi?

NATO mu?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.