NATO'dan flaş nükleer tehdit açıklaması!

NATO'dan flaş nükleer tehdit açıklaması!

NATO Genel Sekreteri, ABD'nin nükleer anlaşmadan çekilmesi durumunda, ittifakın güvenliğini yeniden değerlendirmeleri gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, önceki gün Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği ile imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’ndan (INF) çekileceğini açıklamasının ardından, NATO'dan ABD'yi destekleyen açıklama geldi. 

Düzenlediği basın toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Trump'ın sözlerini destekleyerek "Bütün müttefikler ABD'nin anlaşmaya uyduğu konusunda hemfikir. Sorun, Rusların davranışı" dedi. 

Trump bir taş attı ve...

Cumartesi günü açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ile ülkesi arasında geçmişte  imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekileceklerini duyurmuştu. "Biz anlaşmada kalan taraf olduk ve anlaşmaya saygı gösterdik  ancak Rusya ne yazık ki bu anlaşmaya saygı göstermedi. Bu nedenle anlaşmayı  feshedeceğiz, anlaşmadan çekileceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

Rusya ise anlaşmayı ihlal etmediğini ve ABD'nin anlaşmayı bozması durumunda karşılık vermek zorunda olduğunu savunuyor.

Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması

ABD ile bu ülkenin Avrupa ve Uzak Doğu'daki müttefiklerini korumayı  amaçlayan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması, 1987'de Washington'da  imzalanmıştı.

Anlaşma, Rusya ve ABD'nin menzili 300-3400 mil olan karadan atılan  güdümlü füze almasını, üretmesini ya da test etmesini yasaklıyor. ABD, Rusya'yı  sık sık bu anlaşmayı ihlal etmekle suçluyordu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.