Navigasyon Teknolojisi Ameliyatlarda Başarıyı Artırıyor

Navigasyon Teknolojisi Ameliyatlarda Başarıyı Artırıyor

Özel Sağlık Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Safa Satoğlu, hem yumuşak hem de kemik dokuları ilgilendiren cerrahi işlemlerde kullanılan navigasyon teknolojisinin ameliyat başarısını artırdığını söyledi.

Doç. Dr. Satoğlu, tıp teknolojisinin en son yeniliklerinden olan navigasyon sistemiyle birlikte ameliyat sırasında yumuşak doku kitlelerinin derinliği ve şeklinin net bir şekilde belirlenebildiğini ve bu sayede yetersiz eksizyon gibi yaşanabilecek bazı hataların da önüne geçilebildiğini ifade etti.

Dr. Satoğlu, “Navigasyon sistemi adından da anlaşıldığı üzere yön bulma ve hedefe götüren bir teknoloji. Kranial yazılım ve 3 boyutlu görüntüleme sayesinde ameliyat esnasında tomografi çekerek veya ameliyat öncesinde çekilmiş Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans (MR) görüntülerini Navigasyon Sistemine füzyon yaparak görüntüleri ilgili el aletlerine yönlendiriyoruz ve ameliyat esnasında nerede olduğumuzu, ne kadar doku çıkardığımızı bize görebiliyoruz. Navigasyon Teknolojisinin hem Beyin Cerrahisi hem de Ortopedik Cerrahi uygulamalarında örneğin beyin içi veya spinal tümörler, omurga, el bileği, dirsek, pelvis (leğen kemiği) ve diğer tüm kemiklerdeki kırık, kitle veya deformitelerinde bu teknolojinin kullanılması mümkün” diye konuştu.

AVANTAJ SAĞLIYOR

Dünyada son 4-5 yıl içerisinde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanan navigasyon teknolojisinin hekimlere avantaj sağladığını kaydeden Doç. Dr. İsmail Safa Satoğlu, şu bilgileri verdi: “Omurga deformiteleri (kifoz, skolyoz), omurga kırıkları, bel kaymaları veya dejeneratif omurga hastalıkları gibi patolojilerde omurgaya çok sayıda vida yerleştiriyoruz. Vidanın yanlış yerleştirilmesi durumunda omurilik ve sinir kökü hasarı oluşma riski doğabiliyor. Navigasyon teknolojisinde ise, cihaza tanıtılmış özel el aletlerinin hareketlerini navigasyon ekranında simule ederek nihai implantın konulmasından önce implantın yön, açı, çap ve uzunluğunu, risk altındaki damar, sinir gibi yapılara yakınlığını 3 boyutlu olarak görüntüleyerek en ideal enstrumentasyonu yapabilme imkanına kavuşuyoruz. Ameliyatlardaki hatalı veya sinire yakın vida koyma kaynaklı komplikasyonları da minimuma getiriyoruz. Buna ek olarak özellikle omurga kırıklarının, büyük cilt kesileri yapılmadan, minimal invaziv cerrahi (perkütan vidalama veya çimentolama) ile tedavisinde de büyük kolaylık ve mükemmeliyet sağlıyor. Riskli omurga ameliyatlarında güvenli cerrahiyi pekiştirmek için nöromonitörizasyon uygulamasını da rutin olarak uyguluyoruz. Ameliyat esnasında hastadan aldığımız elektrik sinyalleri ile hastada ameliyat sonrasında sinir hasarı oluşması riskini en aza indirmiş oluyoruz”

Dr. Satoğlu son olarak “Ameliyat esnasında 3 boyutlu görüntüleme ve navigasyon sistemi ameliyat başarısını yükseğe taşıyan bir teknoloji olarak hekimlere avantaj sağlıyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.