Ne mutlu Cumhuriyet emanetini taşıyanlara!

Ne mutlu Cumhuriyet emanetini taşıyanlara!

Cumhuriyet Kadınları Derneği 19 Mayıs Bayramı mesajı yayınladı.

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs’ı, gençliğe emanet ederken, aslında onu Türk kadınının ‘İstiklal’ bilincine emanet ettiğinin farkındayız. Ne mutlu Cumhuriyet emanetini taşıyanlara…” ifadeleri yer aldı.  Basın bildirisinde ayrıca “Bütün halkımızı,  19 Mayıs günü saat 21.00'de, 19 Mayıs Bayramımızı, balkonlarımızdan coşkulu alkışlarımızla kutlamaya çağırıyoruz” denildi.

CKD Genel Merkezi’nden, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nın 101. Yıl dönümü dolayısıyla yayımlanan basın bildirisini, Genel Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülümser Heper duyurdu.

Prof. Dr. Gülümser Heper, bildiride, “19 Mayıs 1919’un, Birinci Dünya Savaşı’ndan henüz çıkmış, yılgınlık ve fakirlik içerisinde, ihanet ve işgal kıskacında bir milletin, İstiklal Savaşı’nın başlangıcı olup; Türk Milleti’nin hiçbir koşul ve şartta tarihten silinemeyeceğinin de belgesidir” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da işgale karşı Anadolu’daki direniş ve kurtuluş hareketlerini başlatmak üzere, İstanbul’dan Samsun’a çıkaran ülke gerçeklerini ve koşullarını iyi bilmek zorunda olduğumuzu kaydeden Heper, şöyle devam etti:

“Cumhuriyet kadınlarının temel görevlerinden birisi, tarihini doğru kaynaklardan okumak,  bilmek ve yorumlamaktır. Kısaca ifade etmek gerekirse durum şudur: İşgalciler, ‘milli’  ve ‘Türk’ kelimelerini, milletin benliği ve vücuduyla birlikte unutturmak; yok etmek istemektedir…”

Mustafa Kemal Atatürk’ün, Samsun’a gitmeden birkaç ay önce, Şişli’deki evinde, Fransız Le Temps Gazetesi’ne verdiği bir röportajı hatırlatan Heper, şözlerini şöyle sürdürdü: 

“Gazeteye göre Mustafa Kemal Paşa, Osmanlı Devleti haritası üzerindeki siyah benekli işgal noktalarını göstererek şöyle der: ‘Bakınız, memleketi nasıl taksim edeceklermiş, bütün Trakya elden gidiyor; İstanbul ve İzmir havalisi, vesayet altına alınıyor. Çukurova’yı Fransızlar, Akdeniz sahillerini İtalyanlar alıyor. Karadeniz’de Pontus hükümeti kuruluyor. Şark’ta müstakil birer Ermenistan ve Kürdistan vücuda getiriliyor. Geri kalan da bizim oluyor… Sebep de nedir biliyor musunuz? Bizim vahşi olmamız ! Harpte birçok insan öldürmüşüz ! Anlaşılmış ki müstakil devlet kurmak kudret ve liyakatine sahip değilmişiz ! …’

Durum sadece ‘Anadolu içlerine kıstırılmış Türk Milleti’ senaryosundan ibaret de değildir. İngiliz işgal gücü Başkomutanı, Mustafa Kemal’in, direniş örgütlemek için Samsun’a çıkacağını öğrenmiş;  ‘Bırakınız gitsin. Daha iyi olur. Böylece tüm Türk direnişini kökünden temizlemek fırsatını sağlamış oluruz’ demiştir.

Mustafa Kemal’in önderliğinde yola çıkarak, 19 Mayıs 1919 sabahı saat 06.00’da, Samsun’a ulaşan Bandırma Vapuru’ndaki asker ve sivil bir avuç insan, tarihten silinmeye çalışılan Türk Milletinin istikbal kavgasının öncüleridir.”   

Prof. Dr. Heper, Cumhuriyet kadınlarının kadim Türk Milleti’nin onur ve şerefle tarihe geçirdiği bütün direniş hareketlerinde, Cumhuriyetin arkasında olduğunu belirterek, sözlerine şu cümlelerle devam etti:

“Cumhuriyet kadını, konumunu gelecek nesillere aktarma görev ve bilincindedir. Bu bilinç devam ettiği sürece, gelecekten endişemiz yoktur. Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs’ı gençliğe emanet ederken, aslında onu Türk kadınının “İstiklal” bilincine emanet ettiğinin farkındayız. Ne mutlu Cumhuriyet emanetini taşıyanlara ve daha nice 19 Mayıslara…”

“Bayram coşkusunu saat 21’de alkışlarla kutlayacağız”

CKD Basın bildirisinde ayrıca pandemi sürecinde sağlık çalışanlarına teşekkürle başlayan  “Saat 21.00 alkışları”ndan söz edilerek, “Toplumumuzda kabul gören bu eylemi, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımızda da sürdüreceğiz. Bütün halkımızı,  19 Mayıs günü saat 21.00'de, 101’inci 19 Mayıs bayramımızı, balkonlarımızdan coşkulu alkışlarımızla kutlamaya çağırıyoruz” denildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.