Neptün Soyer: "Tarımda kadın işgücü önemli"

Neptün Soyer: "Tarımda kadın işgücü önemli"

15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Günü'ne sayılı günler kaldığını belirten Köy Koop Genel Başkanı Neptün Soyer, kadın işgücünün tarım sektörü açısından önemine dikkat çekti.

Toprakla Gelen'e açıklamada bulunan Soyer, kadın ile erkeğin eşit olarak çalıştığı tek sektörün 'tarım' olduğuna dikkat çekerek, kadının yükünü paylaşma çağrısında bulundu.

Neptün Soyer, “Tarımda çalışanların yüzde 48'si kadın, yüzde 52'si erkek. Çiftçi kayıt sistemine baktığımızda ise kadının oranı yüzde 28. Masada karar verici konuma taşımadığınız zaman kadın, tarlada asma kessin, kiraz toplasın dönsün evde çocuğa baksın. Kadın tarımın tüm bu konuları ile ilgilenirken, pazarlanması ile ilgili masaya geçemiyor. Bu yükü paylaşmak lazım. Kadınların karar verici mekanizmalarda olması için çalışmalıyız” dedi. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt esnasında aileden bir kişi üye olacaksa kadına öncelik verilmesi önerisinde bulunan Soyer, “Tarımda yüzde 48 kadın oranı yüzde 28'e nerede düşüyor? Bunları çözmemiz lazım. 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü için mesajım, karar verici mekanizmalarda olmamızdır” diye konuştu.

LÜTFEN BİZİ UNUTMASIN

Köy Koop Genel Başkanı Soyer, tarım sektöründe faaliyet gösteren kadınların konularının çözümünde Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ile ortak çalışmak istediklerini vurguladı.

Soyer, şunları söyledi, “Ben aynı zamanda matematik öğretmeniyim. Tarım işçisi olan kadınlar çalışmak üzere geldiklerinde yanında çocuklarını da getirdiklerinde birebir yaşadığım örnekler var. Sezonun başında geliyorlar, sezonun ortasında gidiyorlar. Bu çocuklardan başarı bekleyemezsiniz. Onların başarısızlığı ülkemizin başarısızlığı, eğitim seviyemizin düşmesidir. Okul çağındaki çocuklara ulaştık, gözümüz gibi bakıyoruz o çocuklara; ama annesi ile beraber mandalina bahçesinde yağmurun altında yaşıtları farklı bir eğitim alırken 3- 4 yaşında kreş eğitimi alması gereken çocuk ne olacak? Mevsimlik işçi olarak gelen kadınların ailelerin de geleceklerini düşünmemiz gerekiyor. Tarım bu ülkede bir yere gidecekse sadece Tarım Bakanlığı'nın politikalarıyla bir yere gidecek değil. Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı olmak üzere 3 tane bakanlıkla çalışıyoruz. Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin 'En kıymetli bilgi üreticide' sözüne çok değer veriyoruz. Bu konular biz kadınlarla beraber ele alınmalıdır. Lütfen bizi unutmasın”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.