Nesrin Çıtırık: "Sahipsiz sokak hayvanları için yasal uyarı afişleri yapılsın"

Nesrin Çıtırık: "Sahipsiz sokak hayvanları için yasal uyarı afişleri yapılsın"

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı (HAYKONFED) Başkanı Nesrin Çıtırık'tan Kınık Belediyesi'ne dilekçe.

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkanı (HAYKONFED) Başkanı Nesrin Çıtırık, İzmir Kınık Belediyesi'ne "Sahipsiz sokak hayvanları için yasal uyarı afişleri yapılsın" başlığında bir dilekçe yazdı. Dilekçesinde sahipsiz sokak hayvanları için belediyeden taleplerde bulunan Çıtırık, şu sözlere yer verdi:

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda, korunmaları açık bir şekilde hükme bağlanmış olmasına rağmen, betonlaşmış ve yaşam alanları yok edilmiş şehirlerde su ve yemek bulamayarak açlıkla mücadele ederken, insanlar tarafından da şiddete uğrayan köpek ve kediler, zor koşullarda yaşam savaşı vermektedirler. Bu hayvanlara yemek su veren gönüllüler ise, baskı altında hakaret görmekte ve engellenmektedirler.

Bu bağlamda;

1. Hayvanları Koruma Kanunu Yönetmeliği'nin, Madde 21/1/d şıkkında hükme bağlanan, sahipsiz hayvanların beslenmesine ilişkin gönüllülere verdiği görev ve hak ile merhametli insanlar bu hayvanlara su ve yemek koyduklarında, bazı insanlardan tepki almakta, hatta darba maruz kalmaktalar. Bu darp edip gönüllüyü engelleyenler, yasanın Birinci Bölüm-Madde 1. "Hayvanların rahat ve her türlü acıdan ızdıraptan uzak yaşatılmasını, mağduriyetlerinin önlenmesi" hükmünü ihlal etmektedirler. 

2. İki lokma yemek bulduğu için sevinen bir kediyi taşlayan, su içen bir köpeğin su kabını fırlatıp atan, tekmeleyen, gönüllülere engel olan insanlara, yönetmeliğin Madde 5 – (1) Belediyeler ve Orman Su İşleri Müdürlükleri "Hayvan sevgisi, korunması ve yaşatılması ile ilgili EĞİTİCİ faaliyetleri yerel hayvan koruma görevlileri ile koordineli olarak düzenlemekle yükümlüdürler" hükmü gereği, Belediyeler ve Orman Su İşleri Müdürlüğünce, hem bilgilendirme yapılmasını hem de aşağıda içeriğini belirttiğimiz YASAL UYARI AFİŞ  ve TABELALARINDAN şehrin sokak, cadde ve parklarına asılmasını talep ediyoruz. 

3. Üzerinde Belediye ve Orman Su İşleri Müdürlüğü adı ve logosu bulunan, """""Sokaklar Sahipsiz Hayvanların Yaşam Alanlarıdır. Sokak hayvanlarını uzaklaştırmaya çalışanlara ve sokaktaki beslenmelerine engel olanlara, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince cezai işlem uygulanır."""" mesajını içeren YASAL UYARI AFİŞLERİ ve TABELALARININ konulacağı yerlerin gönüllülerle birlikte tespit edilmesini talep ediyoruz.

Şiddet ve nefretin gittikçe yaygınlaştığı günümüzde, toplumunda, hayvan sevgisini ve yaşam hakkına saygıyı yerleştirecek hizmet ve çalışmalar yapılması halinde, hem hayvanların korunması sağlanmış olacak, hem de toplumda şiddete karşı merhamet duyguları güçlendirilmiş olacaktır.

Bu taleplerimize ve müracaatımıza ilişkin 4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği kanuni süre içerisinde tarafımıza bilgi ve cevap verilmesini saygılarımızla arz ederiz.


Nesrin ÇITIRIK
                                                                                                                                  23.03.2018

EKLİ KANUN MADDELERİ

1. Ek...5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 

MADDE 1. - Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.

MADDE 4. - Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler şunlardır: a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir. c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.

________________________________

2. Ek...5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği:

Madde 5 – (1)ORMAN SU İL MÜDÜRLÜĞÜ .... f) Hayvan sevgisi, korunması ve yaşatılması ile ilgili eğitici faaliyetleri belediye, gönüllü kuruluş ve yerel hayvan koruma görevlileri ile koordineli olarak düzenlemekle yükümlüdür.

MADDE 21 – (1) (Belediyelerce) Toplanılan sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre bakılır: d) Geçici bakımevlerinde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, aşıları ve tıbbi müdahaleler ile kısırlaştırılmaları yapıldıktan ve operasyon yaraları kapandıktan en az yedi gün sonra kayıt altına alınıp, müdahale görmüş olduklarını gösteren işaretleri üzerlerinde olacak şekilde veteriner hekimin onayıyla alındıkları ortama geri bırakılır. Bu ortamlarda belediyeler, GÖNÜLLÜ kuruluşlarla işbirliği içerisinde BESLEME ODAKLARI kurar ve hayvanların beslenmesine yardımcı olur. Hayvanlar, hiçbir suretle ilgili belediye sınırları dışındaki bir ortama, ormanlık alana veya diğer yaban hayatı yaşam alanlarına bırakılmaz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.