Nezle ve alerji belirtilerini ayırt edin!

Nezle ve alerji belirtilerini ayırt edin!

Soğuk algınlığı ve alerji aynı belirtilerle kendini gösterdiğinden ikisini birbirinden ayırmak oldukça güçtür. Bazı işaretler size bu konuda yardımcı olabilir. 

Soğuk algınlığı daha çok yorgunluk, eklem ve kas ağrıları, boğaz ağrısı ve ateş ile seyreder. Alerji de ise kaşınan gözler, hırıltılı solunum ve egzama veya kurdeşen gibi deri döküntüleri görülme ihtimali yüksektir.

'Alerjik selam'a dikkat! 

Özellikle çocuklarda alerjinin başladığını gösteren işarettir. Çocuklarda el ile burnu yukarıya kaldırarak hava yolunu açma ve kaşıntı hissini azaltma amacıyla yapılan “alerjik selam” sık görülür. Alerjik selam hareketini devamlı ve uzun süre tekrarlama sonucunda da burun ucunda yatay bir çizgi oluşur. Burun tıkanıklığına bağlı olarak göz altında morluklar da görülebilir.

Yılın hangi zamanında sıkıntı yaşıyorsunuz? 

Belirtilerin yılın hangi zamanında ortaya çıktığı nedeni hakkında ipuçları verebilir. Alerjiler yılın herhangi bir zamanında da atağa geçebilir ancak polen alerjileri bahar aylarında daha sık görülür. Ot polenlerine karşı gelişen alerji, ilkbahar sonlarında ve yaz mevsimi boyunca rahatsız edebilir., Ragweed (ambrosia otu) alerjileri ise yaz sonlarında ve sonbaharda görülür.

Peki belirtileriniz ne kadar sürüyor?

Alerjiniz olup olmadığınızı veya soğuk algınlığı yaşayıp yaşamadığımızı söylemenin bir başka yolu da belirtilerinizin süresine bağlıdır. Soğuk algınlığı 1 hafta içinde iyileşir. Alerjiler de ise durum biraz farklıdır. Eğer tetikleyici faktör tedavi edilmezse alerjiler kaybolmaz. Mevsimsel alerjenler tek seferde iki veya üç hafta bu belirtileri yaşamanıza neden olabilir.

'Burun akıntısının rengine bakın' diyenler var ama... 

Soğuk algınlığı mı yoksa alerji mi olduğunuzu anlamak için burun akıntısının rengine bakılmasını söyleyenler var. Ancak buna sakın inanmayın! Çünkü yeşil burun akıntısının bir enfeksiyon belirtisi olduğu konusundaki yaygın inanışa rağmen alerjiler burnunuzda pek çok farklı renkte akıntıya neden olabilir.

Bırakın kararı doktorunuz versin 

Elbette bu konuda doktorunuza başvurun! Doktorunuz boğaz veya zatürre gibi bakteriyel bir enfeksiyonunuz olabileceğini düşünüyorsa sizden birtakım tetkikler yaptırmanızı isteyecektir. Alerji için de kulak burun boğaz (KBB) veya alerjiler konusunda uzman bir doktora görünmeniz gerekebilir. Doktor önce belirtilerinizi soracaktır. Alerjinizi teşhis etmek veya alerjinizi tetikleyen şeyleri belirlemek için sizden istenen cilt ve kan testlerini yaptırmanızda fayda var.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.