Normal doğumun avantajları!

Normal doğumun avantajları!

Op. Dr. Koray Duman, sezaryen sonrası normal doğum ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatarak normal doğumun avantajları hakkında bilgi verdi.

Ülkemizde sezaryen doğum sayısı her yıl giderek artıyor ve buna paralel olarak bir sonraki doğumun da sezaryen olması ihtimali yükseliyor. Ancak dünyanın her yerinde sezaryen ile doğum yapan annelerin bir sonraki doğumlarını normal doğum olarak yapmaları mümkün oluyor. Burada en önemli faktörün anne adayının sezaryen sonrası normal doğumu istemesi ve hekimin bunu desteklemesi olduğu belirtiliyor.

saglikli-hamilelik-icin-almaniz-gereken-7-tedbir-1408-1.jpg

Op. Dr. Koray Duman, sezaryen sonrası normal doğum ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlatarak normal doğumun avantajları hakkında bilgi verdi:

"DÜNYADA SEZARYEN SAYISI DÜŞÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR"

"Tüm dünyada sezaryen sayısı artmakta ve bu oranın düşürülmesi için sağlık bakanlıklarının yaptığı çalışmalar bulunmaktadır. Sezaryen sayılarının artmasının en önemli sebepleri arasında annenin ilk doğumunu sezaryen ile yapması ve ikinci bebeğini de sezaryen ile dünyaya getirmesidir. Sezaryen sonrası normal doğum yapılması, sezaryen sayılarının da düşmesinde etkilidir. Sezaryen sonrası normal doğum geçmiş dönemlerde de uygulanan bir yöntemdir. Sezaryen sonrası normal doğum her hastaya uygulanamaz. Öncelikle fizik muayenesinde uygunluk kararı alınması gerekir.

Normal doğumun avantajları şu şekildedir;

Sezaryen sonrası normal doğumla idrar torbasında, bağırsaklarda zedelenme, kan kaybının fazlalığı, ameliyat sonrası dikişlerde açılma ve enfeksiyona bağlı tekrar ameliyat olma gibi majör cerrahi riskleri önlenmektedir.

Anne daha hızlı normal yaşantısına geri döner

Bebek fizyolojik olarak daha kolay nefes alabilir

Bebek doğduktan sonra daha aktif olur

Annede kanama daha az olur ve vücut fonksiyonları daha kolay normale döner

Doğumdan sonra daha az ilaç kullanılır

Anne psikolojik olarak bebeğine daha çabuk bağlanır

Bebeğin ilerideki psikolojik süreçleri daha iyi olur

SEZARYEN SONRASI VAJİNAL DOĞUMU ENGELLEYEN DURUMLAR NELERDİR?

Normal doğumun sezaryene dönmesi gerektiği durumlar, sezaryen sonrası normal doğumlarda da geçerlidir.

Bebekte; bebeğin kalp atışının düşmesi, bebeğin uzun süre doğum kanalında kalıp ilerlememesi, bebeğin ters olması, çoğul gebelikler, iri bebekler, rahim açıklığının istenilen seviyede olmaması durumlarında sezaryene başvurulur.

Anne adayında; annenin rahminin perde ile kesilmesi, miyom ameliyatı gibi operasyonlar geçirmiş olması, annenin çok kilolu olması, annenin ileri yaşta olması durumlarında sezaryen ameliyat söz konusu olmaktadır.

Annenin şeker, tansiyon gibi metabolik hastalıkları olması sezaryen sonrası normal doğuma engel değildir ama riski artıran faktörler arasındadır ve tekrar değerlendirmesi gerekir.

SEZARYEN SONRASI NORMAL DOĞUMA UYGUN ADAYLAR KİMLERDİR?

Sezaryen sonrası normal doğum ayrı bir takip gerektirmez, gebelik takibi normal sürecinde ilerler. Sezaryen sonrası normal doğum kararını anne tek başına almamalı, mutlaka hekimine danışmalıdır.

İlk bebeğini sezaryen ile dünyaya getirmiş, 40 yaş altı, kilo problemi olmayan, şeker ve tansiyon hastalığı olmayan, bebeği kilolu olmayan, bebeği düz pozisyonda olan anneler, sezaryen sonrası normal doğuma oldukça uygun adaylardır."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.