Nükleer temizlik robotları ile o sorunlar ortadan kalkacak!

Nükleer temizlik robotları ile o sorunlar ortadan kalkacak!

Nükleer temizlik, aktif olan birçok santral ve geçmişte nükleer felaketin yaşandığı Fukuşima gibi bölgeler için büyük bir sorun. Ancak otonom nükleer temizlik robotları, bu sorunu ortadan kaldırabilir.

Nükleer santral ve nükleer bölge temizliği, insan sağlığı açısından büyük risk taşıyor. Dolayısıyla bu görevin, inovatif bir yaklaşımda bulunarak robotlara yaptırılması gerekiyor. Lincoln Üniversitesi’nden bilim insanları, nükleer alanlarda görev yapabilecek olan kendi kendine öğrenebilen yapay zekalı robotlar için hibe aldı.


Ekip, makine öğrenimi ve yapay zeka çalışmaları için İngiltere Mühendislik ve Fizik Bilimleri Araştırma Konseyi’nden 1.5 milyon dolar destek aldı. Algoritmalar robotların hizmet dışı bırakma, atık taşıma ve saha izleme gibi görevleri yerine getirmelerine yardımcı olacak. Böylelikle bu işlemleri insanların yerine robotlar yapabilecek.

Nükleer çalışmaları güvenli hale getirmek için ekibin çeşitli projeleri mevcut. Örneğin; bir mobil platform üzerine monte edilecek olan iki manuel kol ile robotların uzaktan kontrol edilmesi de planlanıyor. Böylelikle kullanıcıları, robotu uzaktan kumanda ile kontrol edebilecek ve istediklerinde tekrar otonom çalışmasını sağlayabilecek.

Nükleer alanlarda robotların kullanımı yeni bir fikir değil ve karşısında birçok sorun bulunuyor. 2011 yılında başlayan başka bir çalışmalarda, nükleer felaketin yaşandığı Fukuşima’ya temizlik için robotlar gönderilmişti. Ancak yüksek radyasyon nedeniyle bu robotların pek çoğu çalışamaz hale gelmiş, kabloları erimiş ve görevlerini tamamlayamamıştı.

Özellikle kablo sisteminde yaşanan önceki sorunlar, geliştirilecek yeni robotların otonom şekilde hareket etmesinin avantaj sağlayacağını gösteriyor. Yine de bu robotlar ne kadar üst düzey algoritmalarla yapılırsa yapılsın, kullanılacak dış malzeme, projenin başarısı için çok önemli.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.