Nükleer test alanında tünel çöktü, en az 200 ölü var

Nükleer test alanında tünel çöktü, en az 200 ölü var

Punggye-ri'deki üstte gerçekleşen felaketi, dünya 20 gün sonra duydu. Haber ajansları, çökme sırasında 100 kadar insanın toprak altında kaldığını aktarıyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un nükleer testler için kullandığı üste kazılan tünel çöktü, en az 200 can kaybı olduğu bildiriliyor.

Punggye-ri test alanında tünel inşaatı sürerken gerçekleşen felakette, Japon haber ajansları 100 kadar insanın toprak altında kaldığını duyurdu.  Japon televizyonu TV Asahi, çökmenin Mart ayında yapılan nükleer testin bölgedeki zemini zayıflatması nedeniyle gerçekleşmiş olabileceğini izleyicilerine aktardı.

10 Ekim'de gerçekleşen felaket ancak bugün dünyaya yansıdı.  Kore Meteoroloji İdaresi açıklamasında, yetkililerin Pukgyeri Körfezi'ndeki boyutu 100 metreyi bulan çatlağı denetlediği belirtildi.

fft16_mf10158080.jpeg

Kuzey Kore lideri Kim, bu yıl içinde 20'den fazla füze testine imza attı. En dikkat çekici testlerden biri, Eylül ayı başındaki hidrojen bombası denemesiydi. Atom bombasından çok daha güçlü olan hidrojen bombası patlatılınca, bölgede 6.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.


Pyongyang ilk kıtalararası balistik füzeyi Temmuz ayında fırlattı. Eylül ayı ortasında ateşlenen ikinci kıtalararası füze ise 3 bin 700 kilometre mesafe katederek Japonya'nın üstünden geçti ve Pasifik Okyanusu'na düştü.  Kuzey Kore halihazırda ABD'nin Pasifik Okyanusu'ndaki toprağı Guam Adası'nı vurabilecek füzelere sahip.

Halihazırda Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptırım uyguladığı Kuzey Kore, yıl içinde birçok kez ABD ile nükleer savaşın eşiğine geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Kim'i Çin üstünden baskı kurarak durdurmayı denedi ancak bu hamlesinde başarılı olamadı. Pyongyang, son olarak Pasifik Okyanusu üstünde atmosferde hidrojen bombası testine hazırlandığını duyurmuştu.

Kaynak: Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.