Numan Kurtulmuş: "Libya Suriye'ye benzeyebilir!"

Numan Kurtulmuş: "Libya Suriye'ye benzeyebilir!"

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş Bem-Bir-Sen İbrahim Keresteci Basın Ödülleri Töreni'nde açıklamalarda bulundu. 

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş "Libya'da süratli bir şekilde Ulusal Mutabakat Hükümetini destekleyen bir uluslararası baskı ortaya çıkmazsa, Libya Suriye'ye benzer bir noktaya gelebilir, Yemen'e benzer bir noktaya gelebilir, belki uzun süre devam edecek iç çatışmaların büyük türbülansların içerisine girebilir" şeklinde konuştu. 

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası'nca (Bem-Bir-Sen) Ankara'da otelde 'Bem-Bir-Sen İbrahim Keresteci Basın Ödülleri Töreni' düzenlendi. Törene, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Levent Uslu'nun yanı sıra çok sayıda gazeteci ve davetli katıldı. Burada konuşan Kurtulmuş, vefat eden İbrahim Kerestici'ye Allah'tan rahmet diledi.

Kurtulmuş, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla, burada misafir ettiğimiz gazeteci kardeşlerimiz başta olmak üzere Türkiye'deki bütün basın emekçilerinin gününü kutluyorum. Türkiye'nin en büyük güçlerinden birisi de gerçekten özgür ve milli bir basın olduğunu altını çizmek isterim. Türkiye'nin milli menfaatlerinin yanında duran bütün basın mensubu arkadaşlarımıza bir kere daha teşekkür ediyorum. Zor bir dönemden geçiyoruz.

'BÜTÜN ULUSLARARASI CAMİANIN DESTEK VERMESİ LAZIM'

Öte yandan salondan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, "İstanbul'da 'Türk Akım' projesinin açılışı dolayısıyla gerçekleştirilen tören öncesinde ve sonrasında yapılan görüşmelerde, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında anlaşma sağlanmış ve bu anlamda da 12 Ocak'ta başlamak üzere Libya'da ilgili bütün taraflara ateşkes çağrısında bulunulmuştur. Buna bütün uluslararası camianın da destek vermesi lazım. Hafter'in bu ateşkes çağrısına kayıtsız kalmayacağı bir ortamın uluslararası camia tarafından oluşturulması gerektiğine inanıyoruz" dedi. 

'UYGUN OLAN AYIN 12'SİNDEN SONRA BU ATEŞKESİN SAĞLANMASI'

Kurtulmuş, Hafter'in 'darbeci' bir şekilde ortaya çıktığını, mevcut meşru hükümeti devirmek için şehir ve halka bomba yağdırdığını belirterek, "Buna rağmen Rusya Federasyonuyla beraber ortak bir ateşkes çağrısı yapılmış, buna uymalarını temenni ederiz. Libya halkının geleceği için uygun olan, Libya'nın milli menfaatlerine uygun olan, ayın 12'sinden sonra bu ateşkesin sağlanması ve Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümetinin güçlendirilerek ilgili bütün tarafların içinde olacağı siyasal bir sürecin güçlendirilmesidir" açıklamasında bulundu. 

'LİBYA SURİYE'YE BENZER BİR NOKTAYA GELEBİLİR'

Numan Kurtulmuş, "Ateşkese uyulmazsa eğer, Libya zaten paramparça olmuş diğer bölge ülkelerine benzer bir noktaya gelebilir. Şu anda bir tarafta Mısır'a yakın sınır bölgelerinde Bingazi, Derne, Tobruk tarafında Hafter grubu, diğer tarafta esas kabul edilmiş meşru hükümet Trablus'ta var ama aynı zamanda Libya'nın bazı bölgelerinde hala DEAŞ varlığının olduğunu biliyoruz. Bazı bölgelerde eski rejimden kalmış silahlı grup, aşiretlerin var olduğunu biliyoruz. Libya'da süratli bir şekilde Ulusal Mutabakat Hükümetini destekleyen bir uluslararası baskı ortaya çıkmazsa, Libya Suriye'ye benzer bir noktaya gelebilir, Yemen'e benzer bir noktaya gelebilir, belki uzun süre devam edecek iç çatışmaların büyük türbülansların içine girebilir" ifadelerine yer verdi.  

Kurtulmuş, Libya'nın Kuzey Afrika'nın en önemli ülkelerinden birisi olduğunu ve çok büyük imkanlara sahip olduğunu vurgulayarak, "Böylesine güçlü bir ülkenin iç çatışma ortamına sürüklenmesine asla rıza göstermemek lazım. Buradan uluslararası camiayı Türkiye ve Rusya Federasyonu tarafından ilan edilen ateşkes noktasında Hafter güçlerine bir şekilde siyasal baskı yapmaya, ikna etmeye davet ediyoruz. Aksi takdirde olacak sonuçların son derece vahim olduğunu herkes tahmin edebiliyor, kestirebiliyor. Ümit ederim ki, ateşkes uygulanma imkanı bulur" dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.