Nysa'da heyecanlandıran buluş

Nysa'da heyecanlandıran buluş

Antik Karya bölgesinin önemli bir kenti olan Nysa Antik Kenti içerisinde yer alan sütunlu caddede sona yaklaşılırken, bilim dünyasını heyecanlandıran keşifte "Onurlandırma Yazıtı" bulundu.

Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde bulunan ve Antik Karya döneminin önemli kentlerinden olan Nysa Antik Kenti, bilim dünyasını heyecanlandırmaya devam ediyor. Her yıl ortalama 2 yazıt veya sütunun bulunduğu antik alanda kazı çalışmaları da titiz bir şekilde devam ederken, son kazılarda bulunan onurlandırma yazıtı bilim dünyasında heyecan yarattı.

aw697114-14.jpg

Nysa Antik Kenti içerisinde bulunan ve dönemin pazar yeri olduğu düşünülen sütunlu caddenin, eski görünümüne kavuşturulması için sona gelindi. Son olarak bölgede yapılan önemli keşif sonrasında tarihi caddenin kim tarafından yaptırıldığı da ortaya çıkarıldı. Bin 800 yıl öncesine ait olduğu düşünülen yazıtın dönemin seçkin kişisi adına yapıldığı onurlandırma yazıtı olduğu düşünülürken, arkeologlar yazıtın aydınlatılması için çalışıyor.

aw697114-13.jpg

“Önemli bulgulara ulaştık”

Kazı Başkanı Serdar Hakan Öztaner çalışmalar ile ilgili yaptığı açıklamada, “2012 yılından bugüne kazı çalışmalarımız devam ediyor. Nysa’nın ana caddesi olan sütunlu caddede de çalışmalarımıza devam ediyoruz. 9 buçuk metre genişliğinde mermer kaplamalı oldukça süslü sütunlu cadde, Roma döneminde milattan sonra 2. yüzyılda kentin ana aksı olmuş. Bu caddede yürüttüğümüz kazılarda çok sayıda yazıtların da bulunduğu mekan. Bu yazıtların çoğunluğu onurlandırma yazıtları ve dönemin kent meclisi tarafından onurlandırılan, seçkin kişiler adına hazırlanmış eserler. Bu yıl 2 onurlandırma yazıtı daha ele geçti ve böylece Nysa tarihi açısından önemli bulgulara ulaşmış olduk” diye konuştu.

aw697114-05.jpg

“Turizm sektöründe önemli aktör olacak”

Sütunlu caddenin bilim dünyasına önemli katkı sağladığını ifade eden Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, “Yaklaşık 12 yıldır Hakan hocamız tarafından Nysa’da kazı çalışmalarımız yürütülüyor. Son 2 yılda sütunlu caddede yapılan çalışmalar aslında bize Nysa’nın tam kalbine yaptığımız dokunuşu ispat etti. Çünkü burada ortaya çıkan yazıtlar, kent tarihini aydınlattığımızı gösterdi. Bu bilimsel açıdan çok önemli. Bilim ve arkeoloji dünyasına ciddi katkıları var. Aynı zamanda büyük bir turizm potansiyelini de oluşturmaya başladı. Sütunlu caddenin o eşsiz butik havası, başka antik kentte bulabileceğiniz ve o turistik hazzı yaşayabileceğiniz güçlü bir atmosferi yansıtıyor. Bu anlamda önümüzdeki yıllarda Nysa’nın özellikle sütunlu cadde hikayesi ve mitiyle turizm sektöründe önemli bir aktör olacağını düşünüyorum” dedi.

aw697114-09.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.