O Belediye vatandaştan özür diledi

O Belediye vatandaştan özür diledi

"HALKIMIZI YANLIŞ BİLGİLENDİRDİĞİMİZ İÇİN ÜZGÜNÜZ."

Değişen Kula gazetemizin Ağustos sayısında yer verdiğimiz “Pazaryerini 500 Bin’e Aldılar, 7 Milyon İstediler” başlıklı açıklamada istenilen bedel ve kişiler hakkında yanlışlık yaptığımız için “ÖZÜR DİLERİZ” Manisa Büyükşehir Belediyesi’nce kurulan ve Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun’un da eşlik ettiği Uzlaşma Komisyon’unda parsel sahipleri tarafından pazaryerindeki alan için 7 Milyon DEĞİL, 7 Milyon 651 bin TL istendi.

7 Milyon Değil, 7 Milyon 651 Bin TL İstediler

2004 yılında Kula Belediyesi tarafından Pazaryeri olarak belirlenen alanın kamulaştırılması için çalışmalar başlatıldı. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından uzlaşma komisyonu kurularak parsel malikleri ile 24 Aralık 2015 tarihinde görüşmeler gerçekleştirildi. Uzlaşma komisyonunda Ali Mumcu; Makbule Mumcu ve Aydın Mumcu’yu da vekaleten temsil ederek yer için KDV Dahil 5 Milyon 310 Bin TL istemiştir. Mehmet Sayış’ın katılmadığı toplantıda Selçuk Sayış ise sahibi olduğu yer için alanın metrekaresine 450 TL’lik bir bedel istemiştir. Mehmet Sayış’ın da hakkı eklenince toplamda 2 milyon 341 bin TL tutmaktadır. Daha önce başkalarından aldıkları yerleri Belediyenin kamulaştırması için istedikleri tutar toplandığında ise KDV dahil 7 Milyon 651 Bin TL gibi bir rakam ortaya çıkmaktadır.

Başkan Tosun: ‘Halkımız için Çalışıyoruz’

Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, 24 Aralık 2015 tarihindeki uzlaşma komisyonu toplantısına katıldığını belirterek parsel maliklerinden sahipli oldukları yerlerin 2004 yılında Pazaryeri olarak belirlendiğinden ve vatandaşlara hizmet için bu yerleri Belediyeye satmaları noktasında ısrar ettiklerini ancak sonuç alamadıklarını belirtti. Ali Mumcu ve Selçuk Sayış ile yapılan toplantılarda çok yüksek bir bedel istediklerini uzlaşma komisyonuna söylediğini ifade eden Başkan Tosun, “Kula Belediyesi olarak vatandaşlarımıza en güzel hizmeti vermek için çalışıyoruz. Bizler bu makamlara halkımızın teveccühleri ile geldik. Elbette ki Belediyemizin de vatandaşlarımızın da menfaatlerini koruyacağız. Zamanında 500 bin TL’ye alınan yerlere toplamda 7 milyon 651 bin TL istenmesini ve üstelik de Pazaryeri olarak belirlenmiş olmasından dolayı biz bu durumu etik bulmadık. Sayın Ali Mumcu ve Sayın Selçuk Sayış’ın imzaladığı evraklar ve görüntüler var. KDV’de eklenince temsil ettikleri kişilerle birlikte 7 milyon 651 bin TL satış bedeli istemektedirler. Böyle olunca insanların aklına bu yerlerin rant kapısı mı olduğunun anlamı geliyor. Geçen haftaki sorularımı tekrardan soruyorum: Bu yer hangi amaçla kimlere hizmet etmek için alınmıştır? O dönemin yönetimi ve meclis üyeleri niçin sessiz kalıp Kula halkına hizmet verecek bir yeri satılmasına durun demesi gerekmiyor muydu? Önceki mal sahipleri, o yer Meclisçe pazaryeri olarak belirlenmeseydi bu paralara satar mıydı?”

Belediyeye İhtarname Çektiler

Yapılması planlanan pazaryeri ile ilgili Kulalıların sürekli sorular sorduğunu sözlerine ekleyen ve vatandaşları bu konularda bilgilendirmek amacıyla konu hakkında açıklama yaptığını söyleyen Başkan Tosun, “Sayın Ali Mumcu ve Sayın Selçuk Sayış, istenen bedeller ve parsel malikleri hakkında hata yapıldığı noktasında belediyemize düzeltme metni için ihtarname yolladı. Evet, bizler halkımızı yanlış bilgilendirdiğimiz için özür dileriz. Kenan Evren Mahallesi 162 ada 5 nolu parselde Ali Mumcu, Makbule Mumcu ve Aydın Mumcu olmak üzere 3 malik bulunmaktadır. Ali Mumcu vekaleten katılarak KDV Dahil 5 milyon 310 bin TL istemiştir. Yine aynı yerdeki 6 nolu parselde ise Selçuk Sayış ve Mehmet Sayış’ın malikliği vardır. Mehmet Sayış toplantıya katılmadı. Ancak Sayın Selçuk Sayış, sahip olduğu yerin metrekaresine 450 TL istedi. İki malik için bu parselin de satış bedeli KDV Dahil 2 milyon 341 bin TL tutmaktadır. Bu rakamlar toplandığında ise 7 Milyon 651 bin TL gibi astronomik bir bedel çıkmaktadır. Ben şahsım adına istenen bedelleri 7 milyon 651 bin değil de 7 milyon olarak söylediğim için parsel malikleri başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızdan özür dilerim” diye konuştu.

Verdikleri Sözü Tutmadılar

2009 – 2014 yılları arasında Kula Belediye Meclis Üyeliği yapan ve halen Manisa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olan Faik Şentürk, kamulaştırılmak istenen pazaryeri alanı ile ilgili açıklamalar yaparak, “30 Mart 2009 yılında Kula Belediyesi Meclis Üyesi olarak seçildim. Kamulaştırılmak istenen tarlalar 2004 yılında Belediye Meclisi tarafından imar planında pazaryeri olarak belirlenen alanın sahipleri mağduriyet yaşadıklarını ve tarla bedellerinin ödenmesini ya da takas trampa yöntemi ile tarlalarını Kula Belediyesi’ne devredilmesini istediler. İmar Komisyonu’nda görev yaptığımdan dolayı komisyonda böyle bir karar aldık. Aynı karar Kula Belediye Meclisi tarafından onaylandı. Bu alınan kararlara rağmen dönemin Belediye Başkanı tarla sahiplerine takas trampa dahil hiç bir ödeme yapmadı. Bunun üzerine tarla sahipleri, Kula Belediyesi ile pazarlığa oturdular. Öğrendiğim kadarıyla yapılan pazarlıkta arada az bir rakam kalmasına karşın anlaşma sağlanamadı. Aynı dönem Belediye Meclis Üyesi olan Ali Mumcu, tarla sahiplerinin istediği rakamı vererek 11 Bin metrekareye yakın olan tarlayı aldı. Aynı ay içerisinde yapılan İmar Komisyonu toplantısında kendisine buranın pazaryeri olduğunu, Kula Belediyesi'nin olması gerektiğini ve neden aldığını sorduğumuzda; kamyon garajı olarak kullanacağını, pazaryeri inşaatı başladığında aldığı paraya devredeceğini söyledi. Komisyonun diğer üyeleri olanAytekin Şadan, Alaettin Sönmez, İsmail Kavas da yapılan konuşmalara şahittir. Daha sonra Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun ve iki belediye meclis üyemiz Ali Mumcu ile görüşmeye gittiğinde aldıkları tarlanın fiyatını günümüz şartlarında değerlendirilmesini istemişlerdir. İş adamı Selçuk Sayış ile de görüşmemizde buranın pazaryeri olduğunu bile bile aldığını ve proje başladığında aldığı paraya belediyeye devretmeye hazır olduğunu söylemiştir. Bu sözü Kula'da yüzlerce kişide duymuştur. Sonuç olarak; bu iki tarlayı vatandaş kendi iradesiyle satmıştır. Diğer kişilerde almıştır. Kaç lira isteyeceklerine bizim karışmamız söz konusu değildir. Ama Ali Mumcu ve Selçuk Sayış daha önce yaptıklarıkonuşmaları unutmamalılar” dedi.

‘İmar planındaki pazaryeri ibaresini kaldırmak istediler’

Esnaf Odası Başkanı Aytekin Şadan da 2009 – 2014 yılları arasında Kula Belediye Meclis Üyesi olduğunu belirterek yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bizden önceki dönemde Belediye Başkanlığı yapan Halil Gülcü ile çok yakın olduğumdan dolayı olaya vakıfım. Bizler, pazaryerinin alınması hususunda Halil Gülcü'ye çok ısrar ettik, kendisi seçimlerin yaklaştığını, seçimlerden sonra burayı alacağını ve taraflarla anlaştığını söyledi. Seçimlerden sonra üçüncü ya da dördüncü Belediye Meclis toplantımızda buranın alınması hususunda önerge verdik ve baskı yaptık, ayrıca encümene yetki verdik. O dönem encümen üyeleri yanlış hatırlamıyorsam Ahmet Mutaf ve Aleattin Sönmez'di. Yaklaşık iki meclis sonra yerin alındığını ve hayırlı olmasını dilediklerini söylediler. Bizler de Kula'ya yapılan bu hizmette payımız olduğu için memnun olduk. Fakat yaklaşık iki ay sonra yerin Ali Mumcu tarafından satın alındığını duyduk. Bunu duyduğumuzda çok üzüldük, Ahmet Mutaf'ı aradığımda ise bu yerin Kula Belediyesi tarafından alındığını hatta belediye personellerinden bunu teyit edebileceğimi söyledi. Yine iki yada üç ay sonra imar planında pazaryeri olan tarlanın üzerindeki pazaryeri ibaresinin kaldırılması teklifi getirildiğinde buna şiddetle karşı çıktık. Çünkü pazaryerini kaldırmak mümkün değildi. Kaldırırsak başka bir vatandaşın hakkını gasp etmiş olacaktık. İkincisi ise pazaryeri ibaresi kalktığında buranın değeri altı yedi  kat artacak ve buranın pazaryeri olmasından dolayı da düşük rakamlara alındığını biliyorum. Bu durum haksız kazanca yol açacak. Buranın pazaryeri olduğunu bile bile alınması da manidar bir olaydır. Ben burada tarlaları sonradan alan arkadaşlardan şunu beklerdim: burada bir bedel ödemişlerdir fakat alım bedelleri ile istenen rakamlar afaki olmamalıydı, rant sağlanmış şekle gelmesi bizleri üzmektedir. Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Kula Belediyesi'nden bu işin çözülmesini bekliyoruz. Bir şey daha söylemek istiyorum, pazaryeri olayı bizim dönemimizde 48 bin 500 Kulalıyı ilgilendiriyordu. Bu durumda bu haksız kazanca 48 Bin 500 Kulalının hakkı geçecekti fakat şuanda Manisa Büyükşehir Belediyesi parayı ödeyeceğinden 1 milyon 380 bin 366 kişinin hakkı geçecektir. Bu pazaryeri sahibi arkadaşlardan 1 milyon 380 bin 366 kişinin hakkını gözeterek fiyat istemeleri gerekmektedir" dedi.

Tarlalar Aynı Bedellere Devredilecekti

Yine 2009 – 2014 yıllarında Kula Belediye Meclis Üyeliği yapan Mehmet Karaayak ise, “O dönemde söz konusu tarlaların pazaryeri olması için çalışmalar sürdüren komisyon, tarla sahipleri ile anlaşmaya varıldığını belirtti. Ama bir süre sonra söz konusu tarlaların Ali Mumcu tarafından alındığını duyduğumuzda, ilk başta yalanlasalar da sonrasında gerçekler ortaya çıktı. Mecliste yaptığımız görüşmelerde buranın belediye tarafından alınması ya da takas trampa yöntemi ile belediyeye devrini istedik. Ali Mumcu da tarlayı kamyon garajı olarak kullanılacağını ve daha sonra pazaryeri yapılmak istendiğinde de aldığı bedelden devredebileceğini söyledi. Sonra öğrendik ki pazaryeri yapılacak alanın diğer kısmını ise Selçuk Sayış almış. Tabi yine itirazlarda bulunarak neden bu tarlaların el değiştirdiğini ve rant mı elde edildiğini düşünsek de dönemin Belediye Başkanı ve Selçuk Sayış bu arsaların pazaryeri yapılmak istendiğinde aldığı fiyattan satacağını söyledi. Bu alan Kula'nın gelişmesinde katkısı olacak bir yer ve rant hesabı yüzünden bu alan Kulamız için değerlendirilemiyor. İnşallah Ali Mumcu ve Selçuk Sayış o dönem de verdikleri sözleri tutarak burayı Kula halkının menfaati için Kulamıza kazandırırlar ve pazar yeri olur.

Meclisin Tüm Girişimleri Boşa Gitti

Dönemin meclis üyelerinden Ahmet Mutaf da tarlanın eski sahiplerinin de bazı talepleri olduğunu belirterek “2009 seçimlerinden sonra arsa sahipleri Belediyeye geldi ve ‘11 bin metrekare olan tarlayı sizlere vereyim yada imar planındaki pazaryeri ibaresini kaldırın’ dedi. Dönemin Belediye Başkanı bizlere tarlayı almamız için tarla sahibi ile pazarlık yapmamızı söyledi. 600 bin Türk Lirası ile başladığımız pazarlığa en son kişi başı 125 bin Türk Lirası, toplamda 375 bin Türk Lirası'na anlaştık. Üç hissedara kişi başı 25 Bin Türk Lirası nakit olarak ödenecek, Nisan ya da Haziran ayında yaptığımız bu pazarlıkta, 2010 yılbaşında ise kişi başı 100 Bin Türk lirası ödenerek toplamda 375 bin Türk Lirası taraflara ödenerek tarla satın alınmış olacaktı. Pazarlıktan sonra imar komisyonu üyelerinden Ali Mumcu 400 yada 450 bin Türk Lirası'na bu tarlayı almış. Daha sonra bu olayı Belediye Meclis üyelerimizle birlikte Belediye Başkanımıza ve Ali Mumcu'ya sorduk. Onlar da böyle bir şeyin mümkün olmadığını söylediler. Bir ay sonra ise Ali Mumcu'nun yeri aldığı ortaya çıktı. Kula Belediye Meclisi'ne tarlaların alınması yönünde yetki verdik ve gerekirse eski yazlık sinemanın olduğu yere yapılan Kula'nın ilk kapalı spor salonunu takas trampa ile Ali Mumcu'ya verilerek yerin alınmasını ve anlaşmaya gidilmesini istedik. Tarlaların olduğu yoldan geçerken oraya mıcır döküldüğünü gördüm. Belediye Meclis Toplantısı öncesi yaptığımız grup toplantısında durumu Başkana sordum, 'Başkanım biz buraya pazaryeri yapacağız ama malzeme ile dolduruluyor' dedim, Dönemin Belediye Başkanı bize Selçuk Sayış'ın tarlayı 40 Bin Dolar'a satın aldığını ve istediğimiz zaman Selçuk Sayış'tan tarlayı alabileceğimizi söyledi. Bizler ise tarlanın etrafının teller ile çevrildiğini masraf edildiğini belirtmemize rağmen Belediye Başkanımız bizlere pazaryeri yapacağımız zaman Selçuk Sayış'a yaptığı masrafları öder alırız dedi. Selçuk Sayış da bizlere pazaryeri yapılacağı zaman ödediğim parayı ve yaptığım masrafı verin hemen yeri boşaltırım diyerek söz verdi. Tek temennimiz bu sorunun biran önce çözülmesidir” dedi.

Dönemin belediye meclis üyeleri Ahmet Palabıyık ve İsmail Hakkı Kavas konuyla ilgili açıklama yapmadılar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.