O Bölgeyi İlk Defa O Fotoğrafladı

O Bölgeyi İlk Defa O Fotoğrafladı

Kimsenin giremediği yere o girdi

Kimsenin giremediği Sibirya'da bulunan bu cezaevine Belçikalı Magnum fotoğrafçısı Carl de Keyzer girdi. Kamp şeklinde tasarlanan hapishane Sibirya'nın merkezindeki Krasnoyarsk bölgesinde Keyzer, Soveyet dömenimden kalma Sibirya'nın ücra köşelerinden birinde bulunan "gulag" diye bilinen cezaevlerini görüntüleyen nadir kişilerden biri. Gulag ismi, "ıslah edici çalışma kamp ve kolonileri başkanlığı" ifadesinin Rusça kısaltmasından (Glavnoye Ul Pravleniye Ispravitelno-Trudovih Lag Erey i Koloni) türetilmiş.

Özellikle uçsuz bucaksız Sibirya’da kurulan toplama kampları, Sovyet Halk Şurası’nın onayladığı ceza kanununun ünlü 37. maddesinin, 1937 yılının Ağustos  ayında Stalin’in gizli polis teşkilatı NKVD (daha sonra KGB) tarafından uygulanmaya başlamasıyla kurulmuştu. Stalin’in ölümünden sonra da "talim ve terbiye" yeri olarak işletilmeye devam edilen bu kamplar, 1960-1980 yılları arasında komünist rejim karşıtı siyasi tutukluların uğrak yeri haline geldi.

Gulag ile "arhipelag" (takımada) isimlerinin kafiyesi, bu kamplarda yıllarını geçiren Nobel ödüllü yazar Aleksandr Soljenitsin’in meşhur kitabının ismine ilham verdi.

1-069.jpg

2-058.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.