O Borçlara Af Geldi!

O Borçlara Af Geldi!

Vergi affı bugün itibariyle yürürlüğe girdi!

Kamuoyunda vergi affı olarak bilinen 6736 Sayılı Kanun bugünkü (19.08.2016 tarihli) resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 


Bu kanun ile özel sektörün kamuya olan borçlarını taksitle ödeme imkânı getiriliyor. Ayrıca, ihtilafların sulh yoluyla sonlandırılması, vergi incelemesinde olan konuların dava yoluna gidilmeksizin çözümlenmesi, işletme kayıtlarının fiili durumlarına uygun hale getirilerek kayıtlı ekonomiye geçişin teşvik edilmesi amaçlanıyor.
Diğer taraftan yaklaşık iki yıl önce yayımlanarak yürürlüğe giren ve benzeri düzenlemeler içeren 6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan borcunu, Kanunun öngördüğü şartlar dâhilinde ödeyemeyen borçlulara yeniden bir hak verilerek kamu alacaklarının tasfiyesi öngörülüyor.


İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada;
 “Daha önce 2011 ve 2014 yıllarında benzer şekilde çıkarılmış olan 6111 ve 6552 sayılı kanunlarda yer alan kasa ve ortaklar cari hesabına ilişkin düzenlemelerin kapsamı bu defa daha geniş tutuldu.


Bugün yayımlanan 6736 Sayılı Kanunun 6.maddesi ile getirilen düzenlemeye göre; kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar ile bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemler %3 vergi yüküne katlanarak düzeltilebilecek.


Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31/12/2015 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutları ve işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla (ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarları ile bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemlerini önümüzdeki Kasım ayının sonuna kadar vergi dairelerine beyan etmek suretiyle düzeltebilecekler. Bu kapsamda beyan edilen tutarlar üzerinden %3 oranında hesaplanan vergi, beyanname verme süresi içinde ödenecek.
Bu düzeltme kapsamında ödenen vergiler, gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edilemeyecek. Beyan edilen tutarlar ve ödenen vergiler, kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilmeyecek.
Söz konusu düzeltme kapsamında beyan edilen tutarlar nedeniyle ilave bir tarhiyat yapılmayacak. Bu haktan yararlanırken 2016 yılı geçici vergi beyannamelerinde herhangi bir düzeltme gerekirse, bu düzeltme işlemleri için herhangi bir ceza veya faiz uygulanmayacak.


2014 yılında çıkarılan aynı mahiyetteki düzenlemede sadece kasa ve ortaklar cari hesapları kendi içinde karşılaştırılarak net tutarları esas alınırken, bu defa bunlarla ilgili diğer hesaplarda yer alan işlemler de düzeltmeye tabi tutulacak. Bu farklılık, TBMM genel kurulunda son dakikada İstanbul Milletvekili Mehmet Muş ve arkadaşları tarafından verilen bir önergeyle gerçekleşti ve kapsam, önceki uygulamalara göre genişletilmiş oldu.
31/12/2015 tarihi itibarıyla düzenlenen bilançolarda açıkça görülmeyen diğer hesaplarda yer alan işlemlerle ilgili düzeltmelerin yapılabilmesi için, 2015 yılı kurumlar vergisi beyannamesinin ekinde yer alan bilançoların düzeltilmesi gerekecek. Uygulamaya ilişkin tebliğin yakın zamanda Resmi Gazetede yayımlanması bekleniyor. Yayınlanacak olan tebliğler (ikincil mevzuat), kanunun ruhuna uygun olarak uygulamayı zorlaştırıcı değil, kolaylaştırıcı hükümler içermelidir.” dedi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.