O İsmin Evinden 140 Milyon Dolar Çıktı!

O İsmin Evinden 140 Milyon Dolar Çıktı!

Son yılların en büyük yolsuzluk skandalı çözüldü!

Rusya’da İçişleri Bakanlığı bünyesindeki yolsuzlukla mücadele biriminin başındaki bulunan Dmitry Zakharchenko’nun evinden 50 çanta içinde tam 140 milyon dolar nakit para çıktı. Zakharchenko’nun yurdışı hesaplarında da 300 milyon euro tespit edildi.

 
Rusya’da son yılların en büyük yolsuzluk skandalı yolsuzlukla mücadele biriminde patlak verdi. İçişleri Bakanlığı’na bağlı Ekonomik Güvenlik ve Yolsuzlukla Mücadele biriminin başkan yardımcısı olan Dmitry Zakharchenko’nun evinden tam 140 milyon dolar nakit para çıktı. Rus basınında yer alan haberlere göre yılda 46 bin dolar kazanan ve Yolsuzlukla Mücadele bölümünün de başında bulunan Zakharchenko hakkında rüşvet aldığı iddiaları üzerine araştırma başlatıldı. Bir kaç gün önce güvenlik güçler Zakharchenko’ya suç üstü yapmak için aracını durdurdu. Araçta yapılan aramada 224 bin dolar nakit para bulundu. Zakharchenko bu paranın kaynağını açıklayamayınca gözaltına alındı. 
 
Moskova polisi hemen soruşturmayı derinleştirerek Zakharchenko ve yakınlarının evlerine baskınlar düzenledi. Zakharchenko’nun kız kardeşinin evinde yapılan aramada 50 çanta ve koli içinde 2 milyon euro, 120 milyon dolar, ve Rus rublesi ele geçirildi. 
 
1.5 ton nakit para
 
Yetkililer toplam ele geçirilen para miktarının 140 milyon dolar olduğunu açıkladı. Evde yapılan aramalarda 3 para sayma makinesi de ele geçirildi. Nakit paraların farklı koliler ve seyahat çantalarına balya balya doldurulduğu dikkat çekti. 
 
Rus bağımsız haber kanalı Ren TV, ele geçirilen paraların toplam ağırlığının 1.5 ton olduğunu açıklarken, Yekaterinburg Belediye Başkanı Yevgeny Royzman, “Bu para bizim kentin yıllık bütçesinin dörtte biri” diye açıklama yaptı. 
 
Soruşturmayı derileştiren polis, Zakharchenko’nun 300 milyon euro’yu da yurtdışına kaçırdığını tepsit etti. Yapılan araştırmalarda  offshore hesaplarında 47 milyon euro parası olduğu belirlenen Zakharchenko’nun babası da tutuklandı. 
 
Bu paranın kaynağını araştıran Rus yetkililer, Zakharchenko’nun 2015 yılında batan NOTA bank ile bağlantısını tespit etti. Rusya’nın en iyi 100 kuruluşu arasında olan NOTA bank’ın Kasım 2015 yılında lisansı iptal edilmeden önce 400 milyon dolar nakit buharlaşmıştı. Olayın ardından bankanan finans sorumlusu Galina Marchukova, tutuklanmış, ancak para hiçbir zaman bulunamamıştı. Bankadan buharlaşan parayı Zakharchenko’nun saklayarak yurt dışına kaçırdığı tahmin ediliyor. 
 
‘Generaller neler götürdü?’
 
Zakharchenko’nun yolsuzluğa bulaşan şirketleri nüfuzunu kullanarak akladığı ve karşılığında çok yüklü rüşvetler aldığına dikkat çeken Rus basını, “Rus gizli servisi FSB’de Zakharchenko’yu koruyan yöneticiler vardı. FSB’de yönetim değişti sonra da Zakharchenko’nun ipi çekildi. Bir albayın evinden bu kadar para çıktı. Generallerin neler sakladığını hayal edebiliyor musunuz?” yorumunda bulundu. (Milliyet)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.