O sanal asistan özel konuşmaları kaydediyor

O sanal asistan özel konuşmaları kaydediyor

Amazon'un sanal asistanı Alexa kullanıcısının ses kaydını kendi izni olmadan iletişim adresindeki başka bir kişiye gönderdi.

Durumu araştıran mühendisleri sorunun kaynağını bulamayıp, kadına yeni bir akıllı asistan önerdiler. Yaşananların ardından kişisel gizlilik endişeleri de yeniden artışa geçti.
Alexa, kullanıcıların sesini kaydedip başka birine gönderdi. ABD'de bir çift, bir gün Amazon'un yapay zekalı sanal asistanı Alexa için "kesin şu an bizi dinliyordur" şeklinde yaptıkları şakja gerçek oldu. Alexa çifti dinleyip seslerini kaydettiği gibi, bir de telefon rehberlerinden rastgele bir kişi seçip kaydı ona yolladı. 

Danielle, her şeyin eşinin iş arkadaşından gelen ani telefonla başladığını söyledi. Arkadaşı, çiftin evlerinde kaydedilmiş bazı ses dosyalarının kendi telefonuna gönderildiğini söylüyordu.

Danielle'in eşi, iş arkadaşına ilk başta inanmadı ama karşı taraf "Duydum işte, oturmuş 'ahşap döşeme mi yaptırsak?' diye konuşuyordunuz" deyince, çift şaşkına uğradı.

Alexa, Amazon'un piyasaya sürdüğü, sesli komut hoparlörü Echo'nun asistanı. Tüketiciler evlerinde kullandıkları yapay zekalı Alexa'ya bazı komutlar vererek müzik çalıyor, sipariş verebiliyor, alarm kuruyor, yemek tarifi alıyor, ışıkları açıp kapattırıyor. Apple'ın Siri özelliği ile Google Asistan gibi sesli komut cihazları, Alexa'nın dişli rakipleri arasında.

Amazon'dan bir yetkili, yapay zekanın arka planda 'Alexa' kelimesine benzer bir ses duyup uyandığını söylüyor.  "Çiftin sohbetinin devamını 'mesajı gönder' talebi diye algılamış. Bir noktada Alexa hoparlörden sesli olarak 'Kime?' diye sormuş. Arkada dönen sohbetteki bazı kelimeleri de telefon rehberlerinden bir isim olarak algılamış." dendi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.