O ülke enerji üretiminde kömürden vazgeçiyor!

O ülke enerji üretiminde kömürden vazgeçiyor!

Sanayi üretiminde enerji ihtiyacı oldukça fazla olan Almanya, petrol bazlı enerji üretiminin oluşturduğu kirliliğe son vermek istiyor.

Hükûmetin de yer aldığı komisyon kararına göre 2038 yılına kadar enerji üretiminde kömür madenciliği adım adım son bulacak. Küresel ısınma ve çevre kirliliği insanoğlunun dünya üzerindeki varlığını tehdit ediyor. Çeşitli hayvan ve bitki türlerinde etkilerini hissettiğimiz kirlilik, Çin gibi ülkelerde insan yaşamını da doğrudan etkiliyor.

2038 yılında kömür madenciliği ile elde edilen enerjiden vazgeçecek olan Almanya, bu uğurda 80 milyar euroyu gözden çıkarmış görünüyor. Kapanan santrallerin elektrik fiyatlarını yükseltmemesi için planlı hareket edilecek.

Komisyon, 24 saat süren son görüşmelerin ardından aldığı kararları paylaştı. Komisyon üyeleri arasında politikacılar, iklim uzmanları, sendikalar, endüstri temsilcileri ve hükûmet görevlileri bulunuyor.

İlk adım olarak 2022 yılına kadar siyah kömüre oranla daha fazla kirliliğe neden olan linyit ve kahverengi kömür santralleri kapatılacak. 2030 yılına gelindiğinde ise günümüzde 45 gigavatlık üretimin 17 gigavata düşürülmesi amaçlanıyor.

Çevreci gruplar bu sürecin daha çabuk gerçekleşmesini istese de uzmanlar geçişin planlanandan hızlı olmasının, elektrik arzının azalması ve fiyatların artmasıyla sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Süreç içerisinde elektrik fiyatlarını dengelemek için hükûmetin her yıl iki milyar euro harcaması öngörülüyor.

2011’de yaşanan Fukuşima nükleer felaketi sonrası Angela Merkel, 2022 yılına kadar nükleer enerji santrallerini kapatma kararı almıştı. Türkiye ise kurmayı planladığı üç nükleer enerji santralinden ilkini Rusya ile iş birliği çerçevesinde 2023 yılında Akkuyu’da açmayı planlıyor. Almanya’da fosil yakıtların enerjideki payının düşmesiyle yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş ve rüzgâr enerjisinin daha fazla kullanımı gündeme gelecek.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.