O Ülkede 7.2'lik Depremin Ardından Tsunami Uyarısı

O Ülkede 7.2'lik Depremin Ardından Tsunami Uyarısı

O ülkede yaşanan 7.2 şiddetinde depremin ardından tsunami uyarısı yapıldı.

El Salvador'da 7.2 büyüklüğünde deprem, tsunami uyarısı yapıldı. El Salvador’da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından tsunami alarmı verildi. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) 7.2 büyüklüğündeki depremin El Salvador kıyılarının 133 kilometre açığında ve 33 kilometre derinlikte meydana geldiğini belirtti.

Tsunami nasıl oluşur?

Japonca’da Liman Dalgası anlamına gelen Tsunami, kıyılara şiddeti yüksek şekilde vurduğunda kimi zaman yıkıcı boyutlara ulaşmaktadır. Tsunami, deniz zemininde meydana gelen deprem veya volkanik patlamalar sonucunda oluşur. Deprem ve volkanik patlamalar sonucunda, deniz tabanında yaşanan zemin kaymaları ve çökmeler şeklindeki tektonik olaylar sonucunda, denize salınan enerji tsunamiyi oluşturur.

tsunami 2Tsunami, uzun periyotlu deniz dalgalarını ifade eden bir kavramdır. 20. yüzyıl ortalarına kadar, neden kaynaklandığı bilinmeyen dalgalar, Yunan tarihçi Tukididis’in denizaltında meydana gelen depremler sebebiyle oluştuğu yönündeki tezi ile belirginleşmeye başladı. Bu dönemden önce, sismik deniz dalgaları adı ile çeşitli makaleler yayınlanmaktaydı.

Genellikle okyanusa kıyısı olan ülkeleri etkileyen tsunami dalgaları, deniz tabanı üzerinde yer alan büyük boyutlu suyun hızlı bir şekilde yatay hareket ederek karaya ulaşması sonucu oluşur. Başlangıçta tek bir dalga şeklinde oluşan tsunami, hareket ettikçe 6-7 ayrı dalgaya ulaşarak, sığ sulara doğru ilerler. Söz konusu dalgalar, sığ sulara ve karaya vardığında hızı azalmasına rağmen, yüksekliği artar. Karaya çarpan dalgalar, bu hareketten sonra tıpkı normal bir dalga gibi geri çekilme eğilimi sergiler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.