O ülkede Google'ın sansürlü sürümü kullanılacak

O ülkede Google'ın sansürlü sürümü kullanılacak

Google, Çin’de arama motorunun sansürlü bir versiyonunu lanse etmeyi planlıyor.

Çin'e özel tasarlanan sürümde, Çin’in yasakladığı siteler, insan hakları, demokrasi, din ve barışçıl protestolarla ilgili terimler kara listeye alınarak erişime engellenecek. Proje kod adı Dragonfly ve 2017 baharından beri devam ediyor.

Google, arama motorunu Çin'e özel sansürleyerek yeni bir versiyon çıkartacak. Dahili Google dokümanları ve kaynaklarına göre, Google'ın CEO'su Sundar Pichai ile üst düzey bir Çin hükümet yetkilisi arasındaki görüşme sonrasında proje hızlandırıldı ve şekillenmeye başladı. Ayrıca, Google programcıları ve mühendisleri ekipleri, “Maotai” ve “Longfei” adlı özel bir Android uygulaması oluşturduklarını ve farklı bir sürüm oluşturduğunu söyledi.

İlginçtir ki, uygulamanın son sürümü zaten Çin hükümetine gösterildi. Kesinleşmiş sürüm, Çinli yetkililerin onayını beklerken önümüzdeki altı ila dokuz ay içinde başlatılabilir. Google bunu başarabilirse, internet devi ilk kez arama motorunu ülkede işletecek. Google’ın arama hizmeti şu anda ülkenin Güvenlik Duvarı tarafından engelli.

Çin için Google tarafından oluşturulan yeni uygulama ülkenin sıkı sansür yasalarına uyarak, Xi Jinping'in Komünist Parti rejiminin elverişsiz bulduğu içeriğe erişimi kısıtlıyor. Projeyle ilgili dahili belgeler şu anda “Google gizli” olarak işaretlenmiş, Google'ın Çince arama uygulamasının Firewall tarafından engellenen web sitelerini otomatik olarak belirleyip filtreleyeceğini söylüyor. Bir kişi yasaklanan web siteleriyle ilgili bir arama yaptığında, sonuçların ilk sayfasından kaldırılacak ve “yasal sonuçlardan dolayı bazı sonuçların kaldırılmış olabileceğini” belirten bir yasal uyarı görüntülenecek.

Arama uygulaması ayrıca "hassas sorguları kara listeye alacak", böylece kullanıcılar belirli kelimeleri veya kelime öbeklerini girdiğinde hiçbir sonuç gösterilmeyecek. Google'ın sansürlü Çin arama platformunun bir masaüstü sürümü olup olmayacağı belli değil. 

Hem Google hem de Çin hükümeti Dışişleri Bakanlığı konu hakkında açıklama yapmadı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.