O ülkeden Google’a rekor ceza geldi!

O ülkeden Google’a rekor ceza geldi!

Kişisel verilerin gizliliğini kontrol eden CNIL, yaptığı açıklamada Genel Veri Koruma Yönetmeliği ihlali nedeniyle Google’a ceza verdi.

Bu ihlalden dolayı verilen cezanın boyutu tam 50 milyon euro olarak göze çarpıyor. Cezanın sebebi, Google’ın kullanıcılarına, kişisel verilerinin kullanımı hakkında yeterince bilgi vermemesi olarak gösterildi. Bu ihlaller nedeniyle “None Of Your Business” ve “La Quadrature du Net” isimli dernekler daha önce de Google hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Fransız basınına yansıyan haberlere göre, CNIL, GDPR kapsamında Google gibi büyük bir firmaya ceza kesen ilk kurum oldu. 25 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe alınan GDPR, kişisel veriler hakkında yaşanabilecek ihlallere yönelik koruma kanunlarını ve önlemleri kapsıyor. Bu kapsamda Avrupa’daki kullanıcılar, kişisel verileri üzerinde daha fazla kontrol hakkına sahip oluyor. Bu gerçekleşen düzenleme ile kullanıcıların kişisel verilerini toplama ve saklama kuralları da değişime uğramıştı. Kullanıcıların kişisel verilerini saklayan şirketler, bu verileri kullanmadan önce veri sahiplerini bilgilendirmek ve izinlerini almak zorunda. Yapılan düzenlemenin amacı, kişisel verilerin çalınmasını veya farklı amaçlar doğrultusunda kullanılmasını önlemek olarak ön plana çıkıyor.

Bu kapsamda oluşabilecek ihlallerde, ihlal eden tarafa 20 milyon euroya kadar veya şirketin dünya çapındaki cirosunun yüzde 4‘üne kadar maddi ceza uygulanabiliyor. Bu veriler, kişi hakkında özel bilgiler, e-posta adresi, yaş, cinsiyet, kimlik numaraları gibi gizli kalması gereken bilgilerden oluşuyor.

CNIL, “Karar verilen bu ceza, GSYİH’ın temel ilkeleri hakkında gözlenen ihlallerin ciddiyetini haklı çıkardı.” dedi. Google tarafından yapılan açıklamada ise “İnsanlar bizden yüksek şeffaflık ve kontrol standartları bekliyor.” ifadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.