Obama: Türkiye'ye Önerilerde Bulunmayı Sürdüreceğiz

Obama: Türkiye'ye Önerilerde Bulunmayı Sürdüreceğiz

Nükleer Güvenlik Zirvesi'nin kapanış konuşmasını gerçekleştiren ABD Başkanı Barack Obama, bir gazetecinin Erdoğan ile ilgili sorduğu sorunun ardından Türkiye'ye dair konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde kapanış konuşması yapan Barack Obama gazetecilerin sorduğu soruları cevapladı. Bir gazetecinin Obama'ya yönelttiği Erdoğan'ı otoriter olarak görüp görmediği sorusuna, ABD lideri Türkiye'deki bazı eğilimlerin kendisini rahatsız ediyor oluşunun sır olmadığını söyledi.

Türkiye ile ilgili sorulan soruyu cevaplayan Obama, Türkiye'nin NATO'nun müttefiki ve IŞİD ile mücadelede önemli bir partner olduğunu söyleyerek, ABD'nin stratejik ilişkiler yürüttüğü bir ortak olduğunu belirtti.

ABD başkanı göreve geldiği zaman Erdoğan ile görüşmeye başladığını ve farklı düzlemlerde ortalık yaptıklarının altını çizerek, daha önce açık olarak söylediğini belirttiği, Türkiye'deki bazı eğilimlerden rahatsız olduğunu tekrarladı. Sözlerine devam eden Obama, basın özgürlüğü, din özgülüğü, hukuk ve demokrasi kavramlarına güçlü şekilde inandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düzenlenen seçimlerle iktidara geldiğini hatırlatan ABD Başkanı, Erdoğan'ın basına yönelik tutumunun Türkiye'yi çok rahatsız edici bir düzleme götürebileceğini düşündüğünü belirterek, Türkiye'ye önerilerde bulunmayı sürdüreceklerini açıkladı.

Görüşmelerinde, Cumhurbaşkanı'nın görevi devralırken demokrasi sözü verdiğini kendisine hatırlattığını belirten Başkan, Erdoğan'ın mirasın takipçisi olması gerektiğini, bilgiyi baskı altına almaması gerektiğini söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, Türkiye'nin uluslararası platformlarda ve bölgesel düzlemde çok büyük önem taşıyan işbirlikleri içerisinde olduğunu belirterek, ABD'nin birçok dostu ve ortağıyla çalıştığı gibi Türkiye ile de çalıştığını belirtti. Obama, Türkiye'nin çabalarına müteşekkir olduğunu ve görüş ayrılıklarının olmasının doğal olduğunu söyleyerek, görüş ayrılıkları yaşandığında bunları dile getirmeye devam edeceklerini ifade etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.