'Obezite Cerrahisi Sonrası Yepyeni Bir Hayat Sizi Bekliyor'

'Obezite Cerrahisi Sonrası Yepyeni Bir Hayat Sizi Bekliyor'

Çağımızın en tehlikeli hastalıklarından biri haline gelen obezite, artık sadece estetik kaygı yaratan bir rahatsızlık değil; diyabet başta olmak üzere birçok ciddi ve hayati rahatsızlığın ana sebeplerinden birini oluşturmaktadır.

Obezite tedavisinde kalıcı bir çözüm kaynağı oluşturan Tüp mide operasyonları için ülkemizin en çok tercih edilen hastanelerinden olan, operasyonları SGK kapsamında gerçekleştiren  ve İzmir’de bulunan Özel Karataş Hastanesi ‘nin Obezite Cerrahisi ekibi, tüp mide ameliyatı konusunda Medya Ege'ye özel açıklamalarda bulundu.

Ali İhsan ÇİFTÇİ – Günümüzde Dünyada ve ülkemizde, obezite tedavisi için en sık uygulanan tüp mide ameliyatı hakkında Özel Karataş Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi hekimleri Opr. Dr. Ersin Aksu, Opr. Dr. Mehmet Yalım Uçtum ile Obezite ve Metabolik Cerrahi Genel Koordinatörü Nur Akyol, konuyla ilgili tüm merak edilenleri Medya Ege'ye anlattı.

Öncelikli olarak beslenme bozuklukları ve özellikle de fast food alışkanlıklarından dolayı obezite, artık hem ülkemizde hem de tüm Dünya’da hızla yaygınlaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü,obeziteyi sadece estetik bir sorun olarak algılamayıp kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu kabul ediyor. Diyet programları fazla kilo sorunu yaşayan kişilerde başlarda geçici bir çözüm olsa da, belli bir zaman sonra kişi için çare olmaktan uzaklaşıyor. Günümüzde bu sorunu en etkili ve kalıcı olarak önleyen yöntem ise Obezite Cerrahisi kapsamında en çok uygulanan Tüp Mide Ameliyatı…

111-002.jpg


Tüp mide ameliyatları konusunda adını ulusal ve uluslararası çapta duyuran Özel Karataş Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahisi hekimleri ile Obezite ve Metabolik Cerrahi Genel Koordinatörü, konuyla ilgili bilinmeyen ve merak edilenleri anlattı. Obezite probleminin bütünüyle ortadan kaldırıldığı tüp mide ameliyatının, kişinin fiziksel ve sosyal yönde yepyeni bir hayata adım atmasını sağladığına dikkat çekildi. 

1233333.jpg

"TÜP MİDE AMELİYATI, EN AZ 10 YIL ÖMRÜ UZATIR"

Özel Karataş Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Genel Koordinatörü Nur Akyol, yaptığı açıklamada tüp mide ameliyatının toplumda bazı kişilerin düşündüğü gibi kişinin ilerleyen zamanlarda sağlığını olumsuz yönde etkileyecek bir ameliyat olmadığını belirtti. Bilinenin aksine bu ameliyat sonrası kişinin tekrar sağlığına kavuştuğunu belirterek, "Tüp mide ameliyatı sağlığa zararlı değil, tam aksine faydalıdır. En az 10 yıl ömrü uzatır. Çünkü ameliyatın ardından hastamız, artık ideal kilosuna döner; hipertansiyon, şeker, uyku apnesi ve eklem rahatsızlıkları gibi birçok yandaş hastalık ya tamamen ortadan kalkar ya da önemli ölçüde geriler" dedi.
Tüp mide ameliyatının öncesi ve sonrası sürecine de değinen Özel Karataş Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Genel Koordinatörü Nur Akyol, "Hastalarla diyet eğitimi ve takibi, beslenme sorunları, psikolojik sorunlar ve hemen her konuda bire bir iletişim sağladığımız, ameliyat öncesi ve sonrası iki yıl süren koordineli bir etkileşimimiz söz konusu. Baştan sona iki yıl boyunca hastalarımızla 24 saat iletişim içindeyiz. Aslında bu, bizi diğer hastanelerdeki operasyon süreçlerinden ayıran en önemli farklarımızdan biri " açıklamasında bulundu.

2151252152151.jpg

TÜP MİDE AMELİYATI OLAN KİŞİLERİN KİLO KAYBI, NE KADAR DEVAM EDER?  
Toplumda merak edilen sorulardan birisi olan "tüp mide ameliyatı olan bir kişinin kilo kaybı sürekli mi olur" sorusuna yanıt veren Özel Karataş Hastanesi Obezite ve Metabolik Cerrahi Genel Koordinatörü Nur Akyol, "Operasyon geçiren hastalarımız, ilk aşamalarda normal kiloda bir insanın yediğinin 10/1'i kadar yemek tüketebiliyor. Vücut normal kiloya ulaştığında ise kilo kaybı duruyor. Tedavinin son sürecinde yani operasyondan 18 ay sonra ise normal bir insanın 10/4'ü kadar yemek tüketebiliyorlar " diyerek konuya açıklık getirdi. 

777.jpg

KİMLER OBEZ KATEGORİSİNDEDİR; OBEZİTE TEDAVİ SÜRECİ NE KADAR SÜRER?
Özel Karataş Hastanesi Obezite Cerrahisi ve Genel Cerrahi hekimi Opr. Dr. Ersin Aksu, kimlerin tüp mide ameliyatı olması önerilir ve bu tedavi süreci ne kadar sürer sorusuna yanıt verdi. Opr. Dr. Aksu, "Tedavi olmak isteyen hastalarımızın boy- kilo oranına bakarak, vücut kitle endeksi fazla olan hastalara tüp mide ameliyatını öneriyoruz. Vücut kitle endeksi hesaplamasında çıkan rakam 35 ve üzerinde ise, hastayı mide küçültme operasyonlarına yönlendiriyoruz. Bu süreçte anestezi hekiminin de değerlendirmeleri göz önünde bulundurularak hastanın operasyona uygunluğu araştırılıyor. Bir nevi genel bir check-up işleminden geçen hastalarımız, eğer operasyona uygunlarsa süreç başlıyor. Hastanın durumuna göre ortalama yarım saat- bir saat arası süren bir ameliyat gerçekleştiriyoruz ve hasta sadece üç gün hastanemizde yatış yaparak, ağrı sızı duymadan ayağa kalkabiliyor. Operasyon yapılan hastalarımız, iki yıl boyunca periyodik olarak rutin kontrollere tabi tutuluyor. Özel Karataş Hastanesi'nde bugüne kadar 2 binin üzerinde operasyon gerçekleştirildi" sözlerine yer verdi.

12515.jpg

TÜP MİDE AMELİYATINDAN BİR SENE SONRA, FAZLA KİLOLARIN %90’A YAKINI KAYBOLUR 
Tüp mide ameliyatı hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin en çok merak ettiği soruların başında gelen "ne zaman kilo kaybı olur?" sorusunun cevabını da Özel Karataş Hastanesi Obezite Cerrahisi ve Genel Cerrahi hekimi Op. Dr. Mehmet Yalım Uçtum verdi. Uçtum, "Ameliyat sonrası dönemde hastaya bir aylık özel bir beslenme programı uygulanır. Bu programda 15 gün sıvı, 15 gün de püre besin tüketimine yönlendirilen hastalarımız, birinci aydan itibaren uygulanan beslenme programında, giderek daha katı yiyecekler de tüketebilecekleri bir sürece girerler. Hasta tam anlamıyla normal beslenmeye, bir buçuk ay sonra geçer. Bu süreçte de iki çok önemli beslenme kuralı uygulanır. Birincisi lokmaların olabildiğince çok çiğnenmesi, ikincisi ise beslenme esnasında katı ve sıvı yiyeceklerin bir arada tüketilmemesi, sıvı tüketiminin katı alımında en az yarım saat sonra gerçekleştirilmesidir. 3. aydan sonra kişide ciddi bir kilo kaybı gözlenir ve kişi eski vücut kondisyonunu tekrar kazanır. Bu kondisyonu sağlamak için ilk zamanlar sadece yürüyüşle başlayan, altı ay sonrasında ise kişiye uygun bazı spor ve egzersiz faaliyetleri de önerilir.  Kilo kaybı, ameliyattan sonra kademeli olarak gerçekleşir. Ancak normal bir diyet sürecine göre çok daha hızlıdır. İlk ay aşağı yukarı 12-13 kg kaybeden hastalarımız; bir yılın sonunda fazla kilolarının %85-90’ını kaybederek yepyeni ve sağlıklı bir yaşama adım atarlar. Kademeli kilo verirken aynı zamanda vücuttaki sarkmalar da minimum seviyeye iner " şeklinde konuştu. 

666.jpg

OPERASYON GEÇİREN HASTALARIN DİLİNDEN, OBEZİTE CERRAHİSİ…

"Çok diyet uyguladım; hiç biri faydalı olmadı"
Özel Karataş Hastanesi'nde tüp mide ameliyatı olan 33 yaşındaki Sultan Hanım, 4 ayda tam 30 kilo kaybederek, 111 kilodan 81 kiloya düştüğünü belirtti. Kontrollü olarak ,ideal kilosuna ulaşana kadar kilo vermeye devam edeceğini söyleyen Sultan Hanım, hayatının bütünüyle değiştiğini, kendisini adeta yeniden doğmuş gibi hissettiğini dile getirdi. Sultan Hanım, "Çok diyet uyguladım ancak hiç birisi faydalı olmadı. Kilolarımla başım oldukça dertteydi. Bir gün pizzacıda en büyük boy pizzayı tek başıma yedim ve tüp mide ameliyatı olmaya işte o an karar verdim çünkü artık bu işin geri dönüşü yoktu. Yaptığım araştırmalar ve tavsiyeler neticesinde Özel Karataş Hastanesi'nde Mehmet Yalım Uçtum Hoca ile görüştüm. Yapılan tetkiklerin ardından ameliyata uygun olduğum tespit edildi ve iki gün sonra ameliyat oldum. Bu operasyon sonrasında hayatımda her şey değişti; hayatım değişti, yeniden doğmuş gibi oldum. 18 yaşımdan beri kiloluydum ve fazla kilolarımdan kurtuldum. Artık özgüvenim var. İstediğim kıyafeti giyip, istediğim tarzı yaratabiliyorum. Kilolarım varken bana uygun beden yoktu, pahalı ve özel kıyafetler giymek zorunda kalıyordum ve estetik açıdan kendimle barışık değildim. Evden bakkala gitmek için merdiven kullanamadığım için "evde ekmek bitmesin" diye dua ediyordum. Arabasız hiç bir yere gidemiyordum. Ayakkabı giyemiyordum. Ancak bu operasyondan sonra tüm bu yapamadıklarımı rahatça yapmaya başladım. Bunun yanında tansiyon, şeker ve şişlik problemlerimin de tümünü aştım. Operasyonu gerçekleştiren Mehmet Yalım Uçtum Hoca ile hala görüşüyoruz, arkadaş gibiyiz. Rutin kontrollerim yapılırken Karataş Obezite Cerrahisi ekibiyle ve diğer hastalarla da arkadaş ilişkisi kurduk" ifadelerine yer verdi.

"Sadece Hekimimiz Değil ; Arkadaşımız, Psikoloğumuz da Oldular "

Özel Karataş Hastanesi'nde tüp mide ameliyatı gerçekleştirilen hastalardan birisi de 26 yaşındaki Seren Hanım . 6 ayda 40 kilo vererek 100 kilo'dan 60 kiloya inen Seren Hanım, "Bir hafta içerisinde ameliyata karar verdim. Şeker, tansiyon, karaciğer yağlanması ve damar tıkanıklığı gibi birçok hastalığa neden olan fazla kilolarımdan kurtulmak zorundaydım. Araştırmalarım neticesinde Özel Karataş Hastanesi hakkında bilgiler edindim. Daha sonra burada tüp mide ameliyatı olan kişilerle sosyal medyadan iletişime geçerek daha çok bilgi aldım. Tüm bunlar neticesinde Özel Karataş Hastanesi'nde karar kıldım ve genel Koordinatör Nur Hanım ile tanıştım. Ameliyat sonrası hiç bir şekilde ağrı sızı çekmedim. Ameliyattan hemen sonra ayağa kalktım; hatta ameliyat olmak isteyen bir çift yanıma gelerek benden bilgi aldı. Kontrol amaçlı ilk üç gün hastanede kaldım ama her işimi de kendim yapabiliyordum yardım almadan. 

123123123.jpg
Giyimime çok düşkün bir insandım; kilo aldıktan sonra bu bunun keyfini de yaşayamaz oldum. Hiç bir elbise vücuduma yakışmıyordu. Almak zorunda kaldıklarım ise yaşıma uygun değildi. Bir restoranda yemek yerken utanarak yiyordum. İnsanların hepsi bana bakıyordu. Şimdi rahatlıkla her yemeği yiyebiliyorum ve kendime güvenimi kazandım. Şeker, tansiyon hiç birisi yok; tüm rahatsızlıklarım geride kaldı. Üniversiteyi dondurmuştum; kilolarım ve bundan kaynaklı özgüven sorunum sebebiyle gitmek istemiyordum. Şimdi üniversiteye de yeniden başladım. Artık asosyal değilim; çevremdeki herkesle çok rahat iletişime girebiliyorum ve çok mutluyum. Tüm bunlar için Özel Karataş Hastanesi'ne ve tüm obezite cerrahisi ekibine sonsuz teşekkürler ediyorum" açıklamasında bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.