Obezite rahim ağzı kanseri olma riskini arttırıyor

Obezite rahim ağzı kanseri olma riskini arttırıyor

Ekol Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ömer Yoldaş, obezitenin neden olduğu hastalıklara dair bilgiler verdi.  

Obezitenin birçok hastalığı beraberinde getirdiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Ömer Yoldaş, "Obezite, dünyada giderek büyüyen bir sağlık sorunu ve ciddi sağlık komplikasyonları için riski arttırıyor. Kalp Hastalıkları, Tip-2 Diyabet, Kanser, İnsülin Direnci, Uyku Apnesi, Damar Tıkanıklığı, Hipertansiyon, Metabolik Sendrom ve daha nice hastalığın sebebi obezite olabilir" dedi.    

doc.-dr.-omer-yoldas_genel-cerrahi-uzmani.jpg

Obezite kansere davetiye çıkarıyor

Obezitenin birçok farklı kanser türüne davetiye çıkaracağını belirten Doç. Dr. Ömer Yoldaş, "Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan araştırmalar kadınlarda teşhis edilen tüm kanserlerin yüzde 55'i, erkeklerde teşhis edilenlerin yüzde 24'ü aşırı kilo ve obezite ile ilişkili olduğunu ortaya çıkarıyor. Obezite böbrek kanseri, meme kanseri, kolorektal kanserler, prostat kanseri, tiroid kanseri gibi birçok kanser türüne de neden olabiliyor. Örneğin obez olan insanlarda midenin üst kısmında, yani yemek borusuna en yakın olan kısımda kanser geliştirme olasılığı yaklaşık iki artıyor " dedi.    

Rahim ağzı kanseri olma riskini arttrıyor

Amerika Ulusal Kanser Birimi’nin yaptığı araştırmalara değinen Doç. Dr. Ömer Yoldaş, "Obez ve aşırı kilolu kadınlarda rahim ağzı kanserinin gelişme olasılığı normal kilolu kadınlardan iki veya dört kat daha fazladır. Morbid obez kadınlarda bu olasılık yaklaşık yedi katı artmaktadır" dedi.

Psikolojinizde Etkisi Büyük

Obezite, getirdiği yandaş hastalıkların dışında psikolojinizi ve sosyal hayatınızı da tahrip eden, önlenebilir bir hastalıktır diyen Doç. Dr. Ömer Yoldaş, "Obeziteden etkilenen birçok insanda depresyon durumları görülebilir. Bazı çalışmalar obezite ve majör depresif bozukluk arasında güçlü bir bağ bulmuştur. Obeziteden etkilenen insanlar genellikle vücut boyutlarına göre ayrımcılık yaşayabilirler. Zamanla, bu üzüntü duygularına veya özgüven eksikliğine yol açabilir" diye konuştu. 

Sosyal hayatın iyileşmesini sağlayabilir

Obezite hastalığından kurtulmak adına birçok farklı tedavi yolunun olduğunu belirten Doç. Dr. Ömer Yoldaş, "Yapmış olduğum bariatrik ameliyatlardaki gözlemlerde altı ay sonra fazlalık kilolarda yüzde 62,5'lik bir azalma olurken, depresif semptomlarda yüzde 13'lük bir azalma oldu. Ameliyattan 12 ay sonra yüzde 76, fazlalık kilolarda kayıp ve depresyon durumunda yüzde 18'lik bir kayıp vardı. Bariatrik Cerrahi sonrası obeziteden kurtulmak, depresif semptomların azalması ve sosyal hayatın iyileşmesini sağlayabilir" dedi.  
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.