Ödemiş'te Kuyu Kurumadan Su Çalıştayı düzenlendi

Ödemiş'te Kuyu Kurumadan Su Çalıştayı düzenlendi

Keçi Kültür Ekoloji Çevre ve İletişim Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen Kuyu Kurumadan Su Çalıştaylarının Küçük Menderes Havzası üzerindeki son toplantısı Ödemiş’te yapıldı.

Ödemiş Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Ödemiş Hizmet Birimi’nin katkılarıyla gerçekleşen toplantıya Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar katıldı. Çalıştay, KEÇİ Derneği adına Baha Okar’ın konuşması ile başladı.

“DAYANIŞMA İLE ÇÖZÜLÜR”

Baha Okar konuşmasında KEÇİ Derneği olarak neden su konusuna odaklandıklarından bahsederken, Küçük Menderes Havzasına dair Bakanlık’ın gelecek tahminlerinden bahsetti. Okar ayrıca diğer ilçelerde gerçekleştirilen çalıştaylardan farklı olarak bu çalıştayda, sorunun değişik boyutlarına dikkat çekmekten ziyade, sorunu tespit edip çözüme yönelen proje ve uygulamaların sunumuna ağırlık vermeyi tercih ettiklerine dikkat çekti.

1a.jpg

YAĞMUR DÜŞTÜĞÜ YERDE TOPLANACAK

Açılış konuşmalarının ardından ilk sunumu İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanı Alim Murathan gerçekleştirdi. Murathan önümüzdeki günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yağmuru düştüğü yerde toplamak üzere Küçük Menderes Ovası’nda bir yağmur suyu hasadı projesini başlatacağı müjdesini verdi. Küçük Menderes Ovası’na yılda 650 milyon m3 su düştüğünü ve bu suyu toplamak istediklerini belirten Murathan, çiftçilerin bu projeyi desteklemeleri halinde büyük bir yağmur suyu hasadı projesi olacağını söyledi.

Çalıştayda ayrıca Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Kılıç yanlış sulamanın neden olduğu sorunlar ve tarımsal üretimde suyun etkin kullanımı için çözüm önerileri ile ilgili katılımcılara açıkladı.

“OVA BİTTİ, SIRA DAĞDAKİ SUYA GELDİ”

Sunumların ardından çalıştayın ikinci bölümünde üreticiler, bölgede faaliyette bulunan dernekler ve su kooperatifi temsilcileri söz aldı. Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu söz alarak, “Küçük Menderes Havzası’nda sorunlar Tire’ye gittikçe daha da artıyor. Tire’de sulamanın tamamına yakınında yeraltı suyu kullanılıyor. Ovada sondaj yasağı var ama dağda sondaj yasağı yok. Ovadaki suyu bitirdik, sıra dağdaki suyu bitirmeye geldi.” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.