Öğrenci değişim programlarına başvurular sürüyor!

Öğrenci değişim programlarına başvurular sürüyor!

2021-2022 eğitim öğretim yılını öğrenci değişim programları ile  yurt dışında okumak isteyenler için başvurular devam ediyor. 

2020 yılı boyunca tüm dünyanın mücadele ettiği koronavirüs salgını pek çok alanda olduğu gibi yurt dışı eğitim alanında da etkilerini gösterdi. Salgının başladığı ilk aylarda ülkelerin tedbir alarak sınırlarını kapatması, öğrenci değişim programlarının seçmeleri ve okulların öğrenci kabullerinde aksamalara neden olmuştu. Yaşanan aksaklıkların önüne, salgının büyük oranda kontrol altında alındığı 2020’nin eylül ayı itibarıyla geçilmiş ve başvurular yeniden başlamıştı. 2021-2022 eğitim öğretim yılında yurt dışında okumak isteyen aday öğrencilerin seçmeleri ise salgın tedbirleri kapsamında 2021’in nisan ayına kadar devam ediyor. Bu süreçte lise öğrencileri de tercihini Kanada’dan yana kullanıyor. 

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Uluslararası Lise Öğrenci Değişim Programı WCEP’in Türkiye Genel Müdürü Volkan Cerrahoğlu, “Kanada, halihazırda kullandığı uzaktan eğitim altyapısı ile pandemi koşullarında da eğitim sistemini başarıyla sürdürmeye devam ediyor. Öğrenci kabulü ve eğitim süresince benimsediği uygulamalarla da özellikle Türkiye’deki öğrenciler için gerek sağlıkları gerekse eğitimlerinin devamlılığı noktasında güvence veriyor.” dedi. 

Öğrencilere 14 gün karantina ve sağlık sigortası zorunluluğu devam ediyor

Kanada’nın öğrenci kabulü için koştuğu şartlara değinen Volkan Cerrahoğlu, “Kanada'ya mevcut bir eğitim vizesi (study permit) olan öğrenciler 2021-2022 eğitim öğretim yılında değişim programlarına katılabilecekler. Uçuşun ardından ülkeye girişte ise 14 gün karantina koşulu bulunuyor. Ocak ayı itibarıyla da varış tarihlerinden en fazla 3 gün önce yapılmış ve sonucu negatif bir PCR test sonucu ibrazı zorunlu tutuluyor. Aynı zamanda öğrencinin sağlık sigortası da olması gerekiyor. Online olarak kolejlerde ve üniversitelerde diploma, lisans ve master programlarına katılacak olan öğrenciler için ise iki aşamalı vize uygulaması söz konusu. Dil okuluna gidecek öğrenciler için de vize başvuruları açık. Ancak vizelerin açıklanma süresi 5 aya kadar uzayabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Yalnızca  Covid-19 Hazırlık Planı onaylanmış okullar yurt dışından öğrenci kabul edebiliyor 

Kanada’nın eğitim sisteminde de pandemi şartları doğrultusunda yeni uygulamaların başladığını söyleyen Cerrahoğlu, ilgili prosedürleri şöyle aktardı: “Kanada’da her eyaletin eğitim bakanlıkları kendi bölgelerindeki halk sağlığı uzmanları ile koordinasyon halinde, hasta sayılarını ve pandeminin gidişatını takip ediyor; hem öğrencilerin hem de bölge halkının sağlığını koruyacak tedbirler alıyor. Hasta sayılarının az olduğu veya hiç olmadığı bölgelerde okullar yüz yüze eğitime açıkken daha yoğun nüfusun olduğu ve hasta sayılarının yüksek olduğu bölgelerde ise dönemsel olarak uzaktan eğitime geçilebildiği gibi hibrit ve alternatif eğitim modelleri de uygulanıyor. Uluslararası öğrencilerin pandemi sürecinde eğitime dahil olabilmeleri için ise ulusal bazda tedbirler alınmış durumda. Bu kapsamda yalnızca Covid-19 Hazırlık Planını devlete onaylatmış olan eğitim kurumlarının yurt dışından öğrenci kabul etmelerine izin veriliyor. Başvurular ise kontenjanlar dahilinde sürüyor ve öğrenci seçmelerinde gerek fiziksel gerek çevrimiçi yöntemler kullanılıyor.”

“Sadece büyükşehirlerdeki değil Anadolu’daki öğrencilerimize de rehberlik ediyoruz”

WCEP olarak tüm Türkiye'den programa katılmak isteyen öğrencilere seçmelere katılma fırsatı sağlamayı amaçladıklarını da söyleyen Cerrahoğlu, “Sadece büyükşehirlerdeki değil Anadolu’daki öğrencilerimize de yurt dışında lise eğitimi alabilmeleri için fırsatlar sunuyor, hayallerini gerçekleştirmeleri için onlara rehberlik ediyoruz. Şu anda seçmeler İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Hatay, Kayseri, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla ve Uşak’ta sürüyor. WCEP olarak yarınlarımızı inşa edecek gençlerin elinden tutmaya devam ediyor, ayakları yere sağlam basan bireyler olarak yetişmeleri için yanlarında yürümeyi bir an olsun bırakmıyoruz. Dünya çapında geliştirdiğimiz işbirlikleri ile de tüm engelleri aşacağımıza inanıyoruz.” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.