Öğrenciler artık kopya çekemeyecek!

Öğrenciler artık kopya çekemeyecek!

Öğrencilerin makale, ödev ya da sınav kâğıtlarında kopya çekip çekmediğini tespit edebilecek bir yapay zekanın yakın gelecekte kullanılabileceği duyuruldu.

Kopenhag Üniversitesi, öğrenciler tarafından yazılan makale, ödev ya da sınav kâğıtlarının kendileri tarafından yazılıp yazılmadığını yüzde 90 oranında tespit edebilen Ghostwriter isimli yapay zekâ programının, yakın gelecekte kullanılabileceğini duyurdu.Yapılan araştırmalarda, özellikle lise ve üniversite öğrencilerinin kopya çekme, ödev ve makalelerini başka kişilere yazdırma oranında yoğun bir yükselişin olduğu tespit edildi. 

Kopenhag Üniversitesinde bulunan Bilgisayar Bilimi Bölümünün birkaç yıldır üzerinde çalıştığı Ghostwriter isimli yapay zekâ programı, bu öğrencilerin ödev ve makalelerini kendilerinin yazıp yazmadığını kontrol edebiliyor. 130 bin ödev üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ise bu programın, yüzde 90 oranında başarılı olduğu belirtildi.

Analizlerde öğrencilerin önceki ödevleri de etkili

Ghostwriterın ödevler ve makaleler üzerinde yaptığı analizlerde, öğrencilerin daha önce yaptıkları ödevlerin de büyük rol oynadığı; yazım stilinin ve kullanılan sözcük çeşitliliğinin, cümlelerin yapısının dikkate alındığı belirtildi.Makine öğrenimi ve yapay sinir ağları üzerine kurgulanan Ghostwriter programının, resimleri ve metinlerdeki kalıpları tanımada oldukça etkili olduğu öne sürüldü. Bilgisayar Bilimi Bölümü, yaklaşık 10 bin öğrenciden toplanan 130 bin ödev ile bir veri tabanı oluşturduğunu duyurdu.

Yakın gelecekte etkin rol oynaması muhtemel

Kopenhag Üniversitesinde doktora yapmakta olan ve Ghostwriterın üzerinde çalışan Stephen Lorenzen, Yakın gelecekte bu programın liseler ve üniversitelerde kullanılma ihtimali yüksek. Elbette, bu teknoloji tek başına söz sahibi olmamalı. Ancak, öğrencilerin makale ve ödevlerini kendilerinin yazıp yazmadığını tespit etme konusunda yardımcı olmalı dedi. Ghostwriter programı için net bir tarih ise verilmedi.(Milliyet)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.