Öğretmen maaşlarının düştüğü tek Avrupa ülkesi Türkiye!

Öğretmen maaşlarının düştüğü tek Avrupa ülkesi Türkiye!

Avrupa Eğitim Bilgi Ağı’nın yayımladığı raporda yer alan bilgilere göre Euro bazında 11 yılda öğretmen maaşlarının düştüğü tek Avrupa ülkesi Türkiye oldu!

Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Yürütme Ajansı (EACEA) bünyesindeki Avrupa Eğitim Bilgi Ağı’nın (Eurydice) yayımladığı rapor öğretmen maaşlarına ilişkin kapsamlı bilgiler sunuyor. Eurydice’ın 2020/2021 verilerine göre Avrupa’da öğretmen maaşının en yüksek olduğu ülke Lüksemburg; en düşük ise Arnavutluk.

Mesleğe yeni başlayan ilk öğretim öğretmenlerin yıllık brüt Euro maaşı Lüksemburg’da 69 bin 76 Euro; Arnavutluk’ta ise 4 bin 233 Euro.

İsviçre (66 bin 972) ve Almanya’da (54 bin 129) öğretmenler yıllık 50 bin Euro’dan fazla kazanıyor. Danimarka, İzlanda ve Norveç ise 40 bin barajını aşan ülkelerden.

TÜRKİYE GERÇEKLERİ

Türkiye’de ise öğretmenler 2020/2021 döneminde yıllık brüt 8 bin 330 Euro kazandı.

Türkiye’de öğretmenler dört Avrupa Birliği (AB) ülkesindeki meslektaşlarından daha çok kazanıyor. Bu ülkeler Macaristan, Romanya, Polonya ve Bulgaristan.

Eurydice’ın önceki raporlarıyla karşılaştırıldığında son 11 yılda Euro bazında öğretmen maaşlarının düştüğü tek ülke Türkiye. 2009/2010 ile 2020/2021 dönemleri kıyaslandığında Türkiye’de Euro bazında yıllık brüt maaşlar yüzde 10 geriledi.

Satın Alma Gücü Standardına göre ise Türkiye öğretmen maaşlarında daha iyi durumda. Türkiye bu alanda 36 Avrupa ülkesi içinde 11. sırada yer alıyor. Satın Alma Gücü Standardına göre öğretmen maaşının en yüksek olduğu ülke 50 bin 537 ile Almanya. En düşük ise Arnavutluk’ta (7 bin 824). Türkiye’de bu miktar 28 bin 455.

Türkiye’de mesleğe yeni başlayan öğretmenler asgari ücretin 1,8 katı kadar maaş alıyor. Bu oran brüt maaşların kıyasına dayanıyor. Bu anlamda en iyi durumdaki ülke 2,8 kat ile Almanya. En düşük oran 1,1 ile Polonya’da. Bu da Polonya’da öğretmenlerin neredeyse asgari ücrete yakın kazandıklarını gösteriyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.