Ölümcül virüs İstanbul'a ulaştı mı? Sağlık Bakanı açıkladı!

Ölümcül virüs İstanbul'a ulaştı mı? Sağlık Bakanı açıkladı!

Çin'den dünyaya yayılan koronavirüs salgını ile ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamada bulundu. 

Bakan Koca, "Havalimanındaki taramalarda şüpheli vaka yok. Çinli turisti özel ambulans uçakla Çin'e gönderdik" dedi.

Bakan Koca, şu an için endişe edecek bir durum olmadığını vurgulayarak, "Çin'e seyahat ettiyseniz ve ateş varsa hastaneye başvurun" dedi ve ekledi Vatandaşlarımızın paniğe kapılmasını gerektiren bir durum yok. Bütün önlemlerimizi aldık"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: "Bölgeden son dönemde bildirilen virüs Corono Virus ailesinden bir alt tip. Ciddiyetle ele alınması gereken bir halk sağlığı sorunu olarak gündemimizde. Hazırlıklarımızı tamamladık. 

DSÖ, uluslararası kamu sağlığı acil durumu için erken olduğunu bildirdi. Ancak biz çarşamba günü bakanlığımızda risk değerlendirme toplantısı yaptık. Kurulun tavsiyeleri doğrultusunda önlemleri hayata geçirdik. Sağlık Bakanlığı olarak havalimanları ve limanlarda sağlık personeli bulunduruyoruz. Çin'den gelen tüm uçuşlar için kontrol önlemleri devreye soktuk. Karantina odaları ve sedyeler hazır.

Havalimanlarında tüm önlemlerimizi aldık. Şu ana kadar şüpheli vakalara rastlamadık" şeklinde konuştu. 

Bakan Koca şöyle devam etti: 

ŞÜPHELİ ÇİNLİ KADIN GERİ GÖNDERİLDİ

"Çarşamba gecesinden itibaren Çin'den gelen uçuşlar ve yolcular için termal taramaya başladık. Şu ana kadar herhangi bir şüpheli duruma rastlamadık. Sıradan grip ve ateş de benzer duruma benzeyebilir. Sizden ricamız, tıbbi neticeyi beklemeden acele haberler yapılmamasıdır. Kamuoyuna uyarılarımızı yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. 

Çarşamba gecesi Büyükçekmece'de bulantı, baş ağrısı ve halsizlik nedeniyle başvuran bir kişi tedbiren diğer hastalardan izole edildi. Dünden bu yana ciddi bir bilgi kirliliği oluştu. Hastanın genel durumu iyi olmakla birlikte seyahatten dolayı biz bunu şüpheli durum olarak kabul ettik. Hastanın Çin'den birlikte seyahat ettiği diğer yolcuların hiçbirinde bulguya ve belirtiye rastlamadık. Diğer yolcular ülkelerine döndü. Bu yolcuyu da biz her ihtimale karşı 36 saat gözlem altında tuttuk. Neticesi kesinleşmemekle birlikte hastanın ülkesine dönme talebi üzerine, özel ambulansımızla Çin'e gönderdik. 

BÜTÜN TEDBİRLERİ ALIYORUZ

Halkımızı korumak adına gerekli tüm tedbirleri alıyoruz. Vatandaşlarımızın paniğe kapılmasını gerektiren bir durum yok. 

Enfeksiyon belirtileri arasında ateş, öksürük, solunum güçlüğü bulunabiliyor. Zatürre ve böbrek yetmezliğine neden olabiliyor. DSÖ, hastalığın insandan insana bulaşma hızının diğer hastalıklara göre daha düşük olduğunu açıkladı. Dış ortama dayanıklılığı da düşük olduğu biliniyor. Kişisel hijyen kurallarına riayet edilmesi gerektiğini vurguluyoruz.

Test Türkiye'de de yapılıyor. Biz rutin prosedür olarak, DSÖ referans laboratuvarına gönderildikten sonra açıklamalar yapılıyor. Kendi laboratuvarımıza da gönderiyoruz ve önlemlerimizi alıyoruz.

Gribe göre Corono Virus'un bulaşıcılığının daha düşük olduğunu biliyoruz. Biz tedbirlerimizi alma noktasında hassas davranıyoruz. Çin'den gelen bütün yolculara da DSÖ önermemesine rağmen termal kamerayla inceleme yapıyoruz. 38 derece ve üzeri ateş durumunu inceliyoruz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.