Omega 3 Açısından En Zengin Besinler

Omega 3 Açısından En Zengin Besinler

İnsan sağlığına yararlarıyla bilinen omega 3 zengini besinler...

Postanın haberine göre İnsan sağlığının güvencesi olarak da nitelendirilen Omega 3 ile ilgili bilimsel çalışmalara her gün bir yenisi ekleniyor. Amaç, insanların daha sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi, yaşaması ve yaşlanması.

2003 yılından bu yana ringa balığı yumurtasından elde edilen Omega 3 ile ilgili bilimsel çalışmaları başlatan, yürüten ve sonuçları paylaşmak üzere Türkiye'ye gelen Volda Üniversitesi Deniz Ürünleri Biyoloğu Hogne Hallaraker şunları söyledi: "Küçük balıklar üzerinde yaptığımız çalışmalar sonucunda en saf, en doğal, en zengin Omega 3 kaynağı olarak ringa balığı havyarını keşfettik. Küçük balıkları ringa havyarı ile besledik, iç organlarında inanılmaz gelişmeler gözlemledik. Bu konuyla ilgili farklı üniversitelerde yaptığımız beş bilimsel çalışma Amerika, Norveç, Kanada’daki üniversiteler tarafından da desteklendi. Ringa havyarından elde edilen Omega 3 emülsifiyedir yani; su ve yağ ile karıştırabilirsiniz. Normal yağ suyun üzerine çıkar ama havyardan elde edilen Omega 3 su ve yağ ile karışır. Bunun anlamı; vücut tarafından daha kolay alınır."

"DÜNYADA OMEGA 3 AÇLIĞI YAŞANIYOR"

Volda Üniversitesi Deniz Ürünleri Biyoloğu Hogne Hallaraker’in bilimsel çalışma sonuçlarını değerlendiren Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu konuyla ilgili şunları söyledi:  Şu anda dünyada global Omega 3 açlığı, eksikliği yaşanıyor. Gelişmekte olan ve gelişmiş ülkeler doğal gıdalara yeterli miktarda ulaşamıyor. Balık yağı ile Omega 3 ihtiyacını karşılamak mümkün değil. Bu gıda maddelerini eğer vücudumuza yeteri miktar ve yoğunlukta kazandıramazsak birçok sağlık problemleri ile karşı karşıya kalırız."

"EKSİKLİĞİ BİRÇOK HASTALIĞA ZEMİN HAZIRLAR"

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Eksikliğinde kişinin depresyon, unutkanlık, demans, alzheimer, kalp-damar, şeker hastalığına yakalanma riski artar. Kilo kontrolü bozulur. Daha da önemlisi karaciğeri yağlanır. Eklemlerin eski fonksiyonu kalmaz. Hastalanmanın ötesinde odaklanma, konsantre olmak, problem çözme yeteneği azalır. Matematiksel zekayı geliştirmek, hafızayı megabayt olarak mevcut kapasitesi içinde tutabilmek için mutlaka Omega 3 yağ asitlerine ihtiyaç vardır" dedi.

"OMEGA 3 İHTİYACI NASIL KARŞILANMALI?"

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Önce doğal kaynaklardan Omega 3’ü almak gerekir. Ceviz, fındık, fıstık ya da semizotu yemekle Omega 3 meselesi çözülmez. Omega 3’e yeteri kadar ulaşabilmenin yolu; hayvansal Omega 3’ü dışardan almaktır. Ancak maalesef gerekli Omega3’ü hayvanlarda yani inek, keçi, koyun onların sütleri, tavuk eti ve yumurtasında bulmak mümkün değil. Geriye bir tek balıklar kalıyor. O da kendi şartlarıyla büyüyüp gelişen normal açık deniz balıkları. Sonuç olarak elimizde şu anda 3 tane temel Omega 3 kaynağı var: Bir tanesi balık, ikincisi krill (karidese benzeyen deniz canlısı) diğeri de havyar omegası. Balığın yumurtasındaki yani havyarındaki Omega 3, en değerli omegadır" diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.