Ömer Fethi Gürer, “Afrika’yı bırak Türkiye’ye bak”

Ömer Fethi Gürer, “Afrika’yı bırak Türkiye’ye bak”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiçeği burnunda Tarım Bakanı Vahit Kirişçi’nin ülkemizde tarımda yaşanan sorunların çözüm yolu olarak Afrika’daki bakir tarım alanlarını göstererek eleştirdi.

“Afrika masalı” olarak nitelendirdiği projenin aslında 2014 yılından bu yana konuşulduğunu anımsatan Gürer, “Kendisinden önceki bakanlar soru önergemize verdiği yanıtlarda, Afrika’daki iç karışıklıklar nedeniyle projenin hayata geçmediği belirttiler. Yeni bakan eskileri bir araştırıp inceleseydi, böyle bir gaflete düşmezdi” dedi.

Türkiye’de tarımdaki sorunların çözüm yerinin Afrika değil bizim kendi topraklarımız olduğunu belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu ülkenin her yerinde ayçiçeği, arpa, buğday yetişir. Sen gel kendi ülkendeki çiftçiye destek ver. Afrika masalı 2014’den beri anlatılıyor. Girdi maliyetleri düşerse, bu ülkede tarımsal sorun kalmaz” diye konuştu.

BAKAN KİRİŞÇİ POT KIRDI…

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin istifasının ardından kısa bir süre önce bu göreve getirilen Vahit Kirişçi’nin ilk demecinde kırdığı pot, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in tepkisine neden oldu.

AFRİYA MASALI 2014’DE BAŞLADI…

Bakan Kirişçi’nin ülkemizde yaşanan tarımsal üretimle ilgili sorunun çözüm adresi olarak Afrika’nın güneyindeki ülkelerin bakir topraklarını göstermesine eleştiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım Bakanı değiştiğinde sorunlara neşter vurulacağını düşünüyorduk ama Bakanın yaptığı ilk açıklamada ne yazık ki umutları köreltti. Çiftçinin sorunlarına çözüm bulmak yerine onlara akıl veren Bakan, girdi maliyetlerinden bihabermiş gibi fikir üretiyor, sonra da diyor ki, ‘Afrika’da bakir topraklar var, orada tarım yapacağız’ diyor. Önce bugüne kadar bu konuyla ilgili gelişmeleri bir incele, bir araştır. Bu düşünce zaten 2014 yılından bu yana var. Sudan ile 2014 yılında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün protokolü var. Ancak bu ülkelerde yaşanan iç karışıklık nedeniyle bu uygulama hayata geçirilmedi. Kendisinden önceki Tarım Bakanları ve Dış işleri Bakanı soru önergelerimize verdikleri yanıtlarda, bölgede henüz böyle bir çalışma yapılmadığını belirtiyorlar. Heyetler olarak yapılan ziyaretlerden öte bir sonuç yok. Sık sık darbe olduğundan bu bölgelerde yatırımın sürdürülebilirliğiyle ilgili sorun olacağını Bakanlar soru önergemize verdiği yanıtta belirtiyorlar. Mevcut Bakan. Eski bakanların bu konuyla ilgili açıklamalarını incelemeden açıklama yapmış. Eline verilen metin üzerinden değerlendirme yapıyor” şeklinde konuştu.

fotograf-1.jpg

GÜBRE FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DURDURULMUYOR

“Afrika’da bakir topraklar var, orada tarım yapacağız” diyen Bakan Kirişçi’ye öneride bulunan Ömer Fethi Gürer, “Esas bakir topraklar ülkemizde var. Ülkemizdeki tarımı destekleyecek çalışmalar yapın. Gübre fiyatları aldı başını gidiyor. Geçen yıl 1100 lira olan amonyum sülfat 7 bin 800 liraya çıktı. 1160 lira olan CAN gübre 7 bin 200 lira oldu. 1860 liradan satılan ÜRE gübre 13 bin liraya çıktı. 2 BİN 140 liralık 20*20 gübre 8 bin 500 lira oldu. Gübrede son haftalarda yapılan indirim ise bindirime dönüştü. Çuftçi gübre almakta zorlanıyor. Çiftçiye ‘ekin’ demekle bu işler olmuyor. Onların sorunlarını çözmek gerek. Gidip Afrika’da tarım yapacağına çiftçinin girdi maliyetlerini düşürmeye gayret et. Afrika’da tarım yapılacak masalıyla bu sorunlar çözülmez” diye konuştu.

AFRİKA’YA DEĞİL, TÜRKİYE’YE BAK

Çiftçinin sorunları birikmişken çözüm yolu olarak Tarım Bakanının Afrika’yı göstermesinin düşündürücü olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çözüm Afrika’da, Sudan’da aranmaz. Kendi çiftçinize destek verin. Sorunların çözüm yeri Afrika değil, Türkiye’dir. Girdi maliyetlerini düşürürseniz sorunların altından kalkarsınız. Üretim maliyeti düşürse tüketici de ucuza ürün alır. İthal ürünlerle sorunlar çözülmez. Ukrayna’dan Rusya’dan gelecek ayçiçeği yağı gemilerinin rotasını, geliş saatinin takipçisi haline ülkeyi düşürmezsiniz” ifadelerini kullandı.

NE İŞİN VAR AFRİKA’DA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde ayçiçeği, buğday, arpa dahil her türlü ürünün yetişebildiğine dikkat çeken Gürer, Tarım Bakanı Kirişçi’ye seslenerek, “Sen gel ülkendeki çiftçiyi destekle, ne yapacaksın Afrika’yı?” diye sordu. Gürer, Pakdemirli’den sonra göreve gelen Vahit Kirişçi’den başlangıçta umutlu olduklarını ancak verdiği ilk demecin ardından umutlarını kaybettiklerini belirterek, şunları söyledi:

KEŞKE…

“Tarımdaki sorunların çözümü için Afrika gösterilir mi? Çözüm için göstereceğin yer Türkiye’dir. Şayet deseydin ki, ‘Ben destekleyeceğim, ürünü tarlada bıraktırmayacağım, girdi maliyetlerini düşüreceğim, sorunu çözeceğim…’ keşke böyle deseydin. Ancak bunları söylemek yerine çözüm adresi olarak Afrika’yı gösterdin. ‘Sürekli ekin’ dedin. Geçen sene ektiler hepsi zarar etti, ne olacak şimdi?”

2014’DEN BU YANA AYNI MASAL!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, açıklamasında ayrıca TİGEM’in Sudan’da arazi kiralayarak tarım ürünü yetiştirmesi için bu ülke ile 2014 yılında yapılan protokolün akıbetiyle ilgili olarak hem Tarım ve Orman Bakanlığına hem de Dışişleri Bakanlığına yönelttiği soru önergeleri ve Bakanlardan bu önergelere gelen yanıtlardan da bahsetti.

PROTOKOL VAR, İCRAAT YOK

Gürer, konuyla ilgili olarak Meclis Başkanlığına sunduğu bir de Meclis Araştırma önergesi bulunduğuna dikkat çekerek, “Bakanlıklardan gelen yanıtlar incelendiğinde, 2014 yılında bir anlaşma yapılıp, 2015 yılında Sudan ile bir protokol imzalanıyor. TİGEM yetkililerin imzaladığı protokol kapsamında bu ülkeden tarım arazisi kiralanıp tarım ürünleri yetiştirilip yetiştirilen ürünlerin Türkiye’de satılması hedefleniyor. Ancak yine Bakanlardan gelen yanıtlara göre bu ülkedeki iç karışıklıklar nedeniyle 2015 yılında anlaşma imzalanmasına rağmen aradan geçen 7 yıllık süre zarfından henüz bir faaliyet yapılmadığı da anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.