Ömer Fethi Gürer, 'Hayvancılık kan kaybediyor'

Ömer Fethi Gürer, 'Hayvancılık kan kaybediyor'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin açıklamalarına tepki gösterdi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hayvancılık her geçen gün kan kaybediyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Kirişçi’nin itiraf niteliğindeki açıklamalarını ve AKP iktidarında görev alan Bakanların yurtiçinde tarımsal sorunları çözemezken yurtdışında tarım yapma sevdasında olmalarını eleştirdi. Gürer, “Kendisine ait arazileri işleyemeyen tarım işletmeleri genel müdürlüğünden, farklı ülkelerde tarım yapması bekleniyor” dedi.

YEMDE DIŞA BAĞIMLIYIZ

CHP’li Gürer, “Tarım Bakanının Venezüella’da yaptığı açıklamalar yemde dışa bağımlı olduğumuzun somut göstergesidir. Bakan’ın, ‘Hamburger alır gibi yem alıyoruz’ ve ‘Venezuela’da hayvancılığı neden geliştirmiyorsunuz?’ şeklindeki ifadeleri, buğday için gittiği ülkede hayvancılık için de girişimlerde bulunabileceğinin sinyalini verdi.

fotograf-2.jpeg

AKP İKTİDARININ YURTDIŞINDA TARIM YAPMA SEVDASI

CHP Niğde Milletvekili Gürer, AKP iktidarında her gelen Bakanın farklı ülkelerde tarım yapma sevdası içinde olduğunu belirterek, “ AKP iktidarında göreve gelen bakanlar ülkemizde tarımı nasıl bitirdiklerinin farkında oldukları için yurtdışında tarım yapma sevdaları oluyor. Yurtdışında tarım planlaması ilk olarak 2013 yılında Sudan’da başladı. Halihazırda şirket dahi kurulmasına karşın herhangi bir üretim yapılmadı. Geçtiğimiz yıl ise Nijer’de tarım yapmaya gideceğimiz açıklandı. Bu yıl da Venezuela sevdası çıktı. Bu ülkelerde tarım yapmaya gidilirken tarımın unutturulduğu yer ülkemiz toprakları oldu.” dedi.

HER YIL 12,5 MİLYON TON YEM İTHAL EDİYORUZ

Ülkemizde tarımın her geçen gün kan kaybettiğini ve hayvancılığın dip yaptığını belirten Gürer, “Kırsaldaki küçük aile tipi işletmeler kapanıyor, ahırlar boşalıyor. Ülkemize her yıl 12,5 milyon ithal yem geliyor. Yemler; soya, arpa, mısır, ay çiçek tohumu küspesi ve pamuk tohumu küspesidir. Özünde biz bunları kendi ülkemizde yetiştirebilir ve ithalata bağımlılığımızın önüne geçebiliriz. Hayvancılığın yüzde 70’inin yem gideri olduğu düşünüldüğünde sürdürülebilirlik sorunu yaşanıyor" dedi.

“3,5 MİLYON HEKTAR HUBUBAT EKİM ALANI KAYBETTİK”

Toplamda beş milyon yalnız Hububatta 3,5 milyon hektar tarım alanı ve 800 bin çiftçinin eksildiğine vurgu yapan Gürer, “Kendi topraklarımızda kendi çiftçimizle hem tarım geliştirebiliriz hem de hayvancılığı daha iyi noktaya taşıyabiliriz” ifadeleri kullandı. Gürer, “Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü yurtdışında yapılacak tarımsal faaliyetler için görevlendiriliyor. Fakat kendi çiftliklerini 'ben bu işi bilmiyorum, başkası yapsın' diye kiraya veriyor. Yani kendisine ait arazileri işleyemeyen Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden yurtdışında tarım yapması bekleniyor” dedi.

HEM MALİYETLİ HEM DE 45 GÜNDE ÜRÜN GELİYOR

CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Sudan ve Nijer gibi ülkelerden ülkemizde 45 günde ürün getirilebiliyor ve konteynerlerle getirilmesi de oldukça maliyetli. Oradan alıp başka ülkelere ürün satmayı planladıklarını da söylüyorlar. Bu yöntem için başka ülkeleri de örnek gösteriyorlar. Ancak bizim ülkemize başka ülkelerden gelip tarım yapanlar olduğuna göre hala tarımsal potansiyelimizi gerçekleştiremediğimiz söylenebilir. Kendi ülkemizde tarım yapmak varken başka ülkelere gitmek yerine önce kendi ülkemizin tarımını planlamalı, öngörülebilir bir tarım anlayışıyla ürünlerimizi katma değerli ürünlere dönüştürecek bir biçimde artırmalıyız. Tüm bunlar gerçekleştirildikten sonra farklı ülkelerde tarım yapmak için girişimlerde bulunulmalı. Bakanın sözleri talihsizlik, yaptığı açıklama tıpkı bir itiraf gibi. Bakanın ülkemizde yapacakları varken ilk süreçte Venezüella’ya gidip orda tarıma el atması akıl alacak bir durum değil. Türkiye tarımının sorunları var, onunla ilgilensin ve çözüm üretsin” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.