Ömer Fethi Gürer, “Üreticinin başı dertten kurtulmuyor”

Ömer Fethi Gürer, “Üreticinin başı dertten kurtulmuyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, popülasyonu sürekli artan yaban domuzları nedeniyle mağduriyet yaşayan üreticilerle bir araya gelerek sorunlarını dinleyerek, “Üreticinin başı dertten kurtulmuyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesine bağlı köylerde yaban domuzlarının zarar verdiği tarla ve bahçelerde üreticilerle bir araya gelerek sorunlarını dinledi. İlçe sınırları içinde domuzların büyük zarar verdiği bir domates tarlasında CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yanan üretici Furkan Şahin , bağ, bahçe ve tarlalarda ne ekili ise hemen hemen hepsine zarar veren yaban domuzlarının sayısını son yıllarda giderek arttığını ve tehlikenin boyutlarının önlenemez duruma geldiğini belirtti.

DOMATES TARLASINI TALAN ETTİLER

Domates tarlasında damlama sistemi ve yerüstü naylonlarına zarar vererek, toprak altında solucan aradıkları değerlendirilen domuzların neden olduğu zararın büyüklüğüne dikkat çeken üretici Furkan Şahin, domatesler olgunluğa eriştikten sonra, sürüler halinde gelen domuzların tarlaya çok daha büyük zararlar verebileceğinden endişe ettiklerini ifade ettiler.

DOMUZUN ZARAR VERMEDİĞİ ÜRÜN YOK!

Domuzların, bölgede sadece domates değil, lahana, nohut, fasulye, kiraz ve diğer meyve ve sebzelere de ciddi zarar verdiğini anlatan üretici Hasan Uslu’da, “Geceleri nöbet tutuyoruz. Her gün bir kaç üretici uykusuz sabahlayıp ürünümüzü korumaya çalışıyoruz. Ancak zaman zaman bahçe ve tarla sınırlarındaki çitleri bile sökebilme kabiliyetine sahip olan domuzların verdiği zararı engellemekte güçlük çekiyoruz” diye konuştu.

fotograf-1.jpeg

ÜRETİCİLER MAĞDUR

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile birlikte üreticilerin sorunlarını dinlemek üzere domates tarlasına gelen CHP Ulukışla ilçe başkanı Hüseyin Toker ise tüm üreticilerin domuzlardan ciddi anlamda mağdur olduğuna değindi. İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin sürek avı konusunda çalışma başlattığını ancak farklı bölgelerde sayıca artan yaban domuzuna karşın önlemler yetersiz kaldığını, çok sayıda üreticiden şikayet aldıklarını belirtti.

Toker, “Bölgemizde yaban domuzları üreticiler için sorun olmaya devam ediyor. Yıllar önce başlatılan orman çalışmaları kapsamında, ormanlık alanların gelişmesi için bu bölgele kısmı olarak bırakıldığı düşünülen yaban domuzları bugün ormanlardan tarla, bağ ve bahçelere inerek üreticiler için sorun olmaya başladı. Domuzlar, bütün üreticilerin ciddi mağduriyet yaşamasına neden oluyorlar” şeklinde konuştu.

BAKAN ‘SORUNU ÇÖZECEĞİZ’ DEMİŞTİ AMA…

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise konuyu soru önergesi olarak daha öncede TBMM gündemine taşıdıklarını anımsattı. Konuyla ilgili olarak dönemin Tarım ve Orman soru önergelerine yanıt verdiğini belirten Gürer, “ Bakan, sürek avı konusuna değinmiş ve doğadaki dengenin de göz önündü tutularak soruna sürek avı ile çözüm bulunacağı yönünde bir açıklama yapmıştı. Ancak aradan geçen süre içinde sorunun çözülmediği gibi giderek arttığı gözleniyor” ifadelerini kullandı.

YABAN DOMUZLARI ARABALARI BİLE DEVİREBİLİYOR

Gürer, benzer sorunların Çamardı ilçesinde de yaşandığı yönünde ihbarlar aldıklarını belirterek, “Bazı üreticiler bizlere ulaşarak, domuz sürüleri nedeniyle artık üretim yapamaz hale geldiklerini bile söylüyorlar. Üreticiler, ciddi mağduriyet yaşadıklarını ifade ediyor. Üretim süreci sorunlarla dolu, girdi maliyetleri üreticiyi düşündürüyor. Bir de ürettiği ürüne yaban hayvanları zarar vermesi sorununa sorun katıyor. Üreticinin başı dertten kurtulmuyor ” diye konuştu.

GÜRER’DEN YETKİLİLERE ÇAĞRI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bölgede tek geçim kaynakları üreticilik olan vatandaşların, yaban domuzlarının neden olduğu sorun karşısında ciddi ürün kaybı ile mağduriyet yaşadıklarını belirtti. Önlem alınması çağrısında bulundu. Yetkililer bir an önce tedbir almalı. Çamardı ve Ulukışla ilçesi başta olmak üzere farklı alanlarda artan yaban domuzları üretimde ciddi sıkıntılar yaratıyor” dedi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer zarar gören bahçe ve ekili alanlarda ziyaretine Ulukışla CHP İlçe Başkanı Hüseyin Toker, İl Genel Meclis Üyesi Birol Önder ve CHP Merkez Belediye Meclis Üyesi Erdal Aydoğan’da iştirak etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.